Interview met genomineerde Teunis (storingsmonteur bij Vitens)

Teunis is genomineerd door verschillende collega's! Ze noemen hem ook wel een rots in de woelige wateren! 

Hi Teunis! Gefeliciteerd met je nominatie. Leuk dat je een interview met mij wil doen!

Ja, ik ben er normaal niet zo van, maar ik zie dit als een blijk van waardering! Ik vind het hartstikke fijn dat mijn collega’s blij met me zijn.

Wil je wat over jezelf vertellen?

Nou ja, ik ben Teunis Kers. Ik werk bij Vitens als storingsmonteur. Ik werk er sinds 1987… dus al zo’n 37 jaar.

Jeetje! En het bevalt nog steeds goed?

Ja zeker.

Wat vind je dan leuk aan je werk?

De afwisseling. Het is heel veelzijdig, binnen, buiten, met en zonder collega's. Je bent veel in contact met mensen. En ik hou ervan om met mijn handen te werken. Ik ben niet iemand die graag achter de computer zit, wat dat betreft is het tijdperk wel een beetje veranderd.

Kom je veel bij mensen thuis?

Ja, ik heb veel contact met mensen, en kom bij klanten thuis, om daar problemen op te lossen. Dat vind ik erg leuk.

Leuk! Jouw collega’s zeggen van alles over jou. Bijvoorbeeld dat je een rots in de woelige wateren bent. En dat je altijd met een grote glimlach op het werk komt, Herken je je daar in?

Ja, redelijk. Die grote glimlach is wel een beetje overdreven, maar vaak wel! Het sfeertje is bij ons hartstikke goed. Als ik ‘s morgens aankom dan ga ik direct een beetje ouwehoeren, en weet ik allemaal.

Het sfeertje is goed, het is heel gezellig bij ons. En dat maakt het werk een stuk leuker.

Met hoeveel collega’s werk je?

Een stuk of tien.

En waar krijg jij energie van in je werk?

Ja, dat is een goede vraag. Waar krijg ik energie van in mijn werk? Energie is misschien niet het goede woord. Wat mij voldoening geeft, is dat ik iets voor elkaar krijg. Dat ik iets kan maken, dat het werkt en dat het goed is.

Ik regel ook vaak iets voor collega’s als die wat nodig hebben. Gereedschappen of wat dan ook. Dat geeft mij ook voldoening.

En is je werk ook uitdagend?

Nou, niet meer echt zo. Na 37 jaar is de uitdaging er wel uit.

Blijf je jezelf ontwikkelen, of heb je nog ambities?

Nee, ik heb verder geen ambities. Ik ben geen persoon om binnen te gaan zitten. Ik moet gewoon lekker naar buiten en het werk doen.

En waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?

Goh, moeilijke vraag. Dat zou ik nu zo niet kunnen zeggen.

Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt aan je werk?

Wat ik minder leuk vind, is dat het tegenwoordig steeds meer van de praktijk af gaat. De computer en programmaatjes lijken soms veel belangrijker, dan het werkelijke werk. Daar heb ik wel moeite mee. Dat vind ik wel de mindere dingen.

Daar heb ik het ook wel eens met collega’s of met mijn teammanager over. Dan zeggen we ook, ik ben 15 jaar te laat geboren, dat gedoe met die computers en weet ik het allemaal. Dat is niet echt aan mij besteedt.

Heb je wel eens stress tijdens werk? Is er een hoge werkdruk?

Dat valt nog wel mee. De laatste jaren zijn ze echt bezig met leerlingen monteurs aannemen. De storingsdienst moet ook gewaarborgd worden elke keer. Dat gaat prima zo, de werkdruk is niet te hoog.

Je werkt al heel lang, heb je dan ook ideeën over hoe je gezond en energiek kan blijven in je werk?

Daar ben ik echt niet echt mee bezig. Nee, als het gaat, dan gaat het.

En denk je dat er voldoende waardering is voor vakmensen?

Nou ik vind.. misschien is het iets anders, maar ik vind wel dat er vanuit de bedrijven iets vaker naar de werkvloer gekeken mag worden. Ze bedenken bijvoorbeeld soms een programma, wat eigenlijk totaal niet praktisch is, en wat ook geen verbetering is. Dat zou eens iets beter kunnen. Ze regelen dan iets voor de mensen die ermee moeten werken, terwijl de mensen daar eigenlijk niet op zitten te wachten, en het ook geen verbetering is eigenlijk.

Voel je je wel gewaardeerd door je teammanager?

Ja, dat denk ik wel ja. De stemming is goed, teammanager heeft daar natuurlijk ook een rol in, die heeft daar ook een vinger in de pap.

Ik heb ook wel eens een teammanager gehad, toen was de sfeer helemaal slecht, maar op het moment, de laatste jaren, is het gewoon top.

De sfeer op werk vind ik een van de belangrijkste dingen. Ja, dat je allemaal de neuzen dezelfde kant op hebt.

Ik ben hartstikke tevreden, de sfeer is belangrijk. Dat die collega’s mij hebben aangedragen, zal ook een beetje een geintje zijn geweest. Maar ze zullen ook wel blij zijn, dat anders doen ze het niet. Dan denk ik, nou dan doe ik het toch goed. En dat doet me goed!