Over CrossOver

CrossOver is een sociale onderneming met een duidelijke missie: 'zorgen dat er voldoende technische vakmensen zijn om Nederland leefbaar te houden'.


Totale paniek zonder techniek!


Nederland staat voor een aantal grote uitdagingen, waaronder het oplossen van de woningnood en de energietransitie. Om deze uitdagingen aan te kunnen gaan zijn er meer technische vakmensen nodig, maar juist in de techniek is er een steeds groter tekort aan personeel. 
Hier is gelukkig aandacht en geld voor beschikbaar vanuit de overheid. Deze uitdagingen zullen op regionaal niveau moeten worden opgelost door publieke-private samenwerkingsverbanden, samen met de technische bedrijven.


Het tekort aan technisch personeel is al hoog – momenteel 60.750 openstaande vacatures – en gaat nog verder oplopen. Er zijn simpelweg niet voldoende mensen met de benodigde diploma’s en certificering om dit gat in te lopen. We moeten nieuwe bronnen aanboren en dit vereist ook veranderingen bij de bedrijven zelf. Zij-instromers hebben bijvoorbeeld de juiste begeleiding nodig om snel effectief aan de slag te kunnen gaan.


CrossOver geeft zowel technische bedrijven als publiek-private samenwerkingsverbanden inzicht in hun sterke punten én verbetermogelijkheden rondom het werven, ontwikkelen en binden van technische vakmensen en gaat gezamenlijk met deze punten aan de slag!

Wat maakt ons uniek?

  • We hebben een groot netwerk aan technische bedrijven en koepelorganisaties in de techniek: we werken samen met de belangrijkste 75 koepelorganisaties in de techniek, hebben meer dan 215 technische organisaties in ons netwerk én bereiken daarmee jaarlijks ruim 160.000 technische vakmensen.
  • We hebben veel kennis en ervaring over het werven, ontwikkelen en binden van technische vakmensen opgedaan door jaren actie-onderzoek.
  • We weten welke organisaties koplopers zijn en brengen hen graag in contact met andere organisaties.
  • We gaan daadwerkelijk aan de slag met verbeterpunten, zodat er echt stappen worden gezet. Onze drie kernwaarden - we brengen energie, we werken effectief en we zijn betrouwbaar - nemen we mee in alles wat we doen.
  • We praten met iedereen over dit onderwerp: technisch vakmens, HR adviseur, CEO, gemeente, PPS.
  • We vinden het leuk om onze visie over de toekomst van de techniek te delen in de krant, op de radio en tv, via onze podcasts en blogs.

Van Droom naar Impact

Founderstory: Josje Damsma & Bernold Nieuwesteeg

Het begon aan een keukentafel in Amsterdam, waar Josje Damsma terugdacht aan haar eerste ontmoeting met Bernold Nieuwesteeg tijdens een seminar over duurzaamheid en technologie. Wat een simpel gesprek had moeten zijn, groeide uit tot een gedeelde visie op innovatie en impact. Beiden voelden een diepe urgentie om iets bij te dragen aan de samenleving, maar vanuit een breed perspectief. Josje, met haar achtergrond in politicologie en geschiedenis, en Bernold, met zijn specialisaties in rechten en technische bestuurskunde, leken niet de meest voor de hand liggende pleitbezorgers van praktisch vakmanschap. Toch waren ze dat juist wél.

Josje voelde de oneerlijkheid waarin theoretisch opgeleiden vaak meer waardering kregen dan praktisch geschoolden. “De één kan misschien makkelijker een essay schrijven, maar bij de verbouwing van je huis heb je meer aan praktisch inzicht,” zei ze vaak. Bernold daarentegen zag een wereld waarin niet ieder werk even belangrijk was, maar waarin het een taboe leek om dat te benoemen. Terwijl in het onderwijs, de techniek en de woningbouw een tekort aan personeel groeide, was er een overvloed aan banen in de gemakssectoren zoals flitsbezorging en hippe koffiebars. "Waarom zetten we ons schaarse arbeidspotentieel niet in waar de nood het hoogst is?" vroegen hij zich hardop af.

Hun gezamenlijke missie werd steeds duidelijker: het stimuleren van werk dat écht waarde toevoegt aan de maatschappij, met een speciale focus op vakmanschap. Want zonder technici, monteurs en andere vakmensen, kan Nederland grote maatschappelijke uitdagingen simpelweg niet uitvoeren.

Na jaren van onderzoek, gesprekken met experts en het combineren van hun eigen academische en persoonlijke ervaringen, realiseerden ze zich dat er keuzes gemaakt moesten worden. "Niet ieder werk is even belangrijk, en het is tijd dat we dat durven zeggen," stelden ze vast. Samen schreven ze een publicatie waarin ze drie belangrijke punten naar voren brachten: waarom we moeten aanmoedigen welk werk nuttig is, waarom vakmanschap meer gewaardeerd moet worden, en hoe Nederland stappen kan zetten om het probleem van schaarste aan te pakken. Ze verzamelden inzichten van experts zoals Derk Loorbach, Fabian Dekker en Lieve de Clercq, en voegden praktische adviezen en inspirerende voorbeelden toe.

De publicatie van hun gezamenlijke boek was het resultaat van meer dan tien jaar fascinatie voor de Nederlandse arbeidsmarkt, een gedeelde missie om vakmanschap centraal te stellen, en hun persoonlijke achtergrond in zowel theoretisch als praktisch geschoolde omgevingen. Voor Josje en Bernold was dit

niet zomaar een intellectuele oefening, maar een kwestie van rechtvaardigheid. Het tekort aan technici werd elk jaar nijpender en de noodzaak om actie te ondernemen dringender.

Hun onderneming groeide uit tot meer dan alleen een zakelijke samenwerking; het werd een beweging. Ze streefden naar een toekomst waarin vakmensen niet alleen werden erkend, maar ook actief werden aangemoedigd. Het succes dat ze samen bereikten, voelde niet als een eindpunt, maar als het begin van iets groters: een wereld waarin vakmanschap de waardering krijgt die het verdient en waar arbeid gericht is op wat de samenleving echt nodig heeft.

Met die gedachte sloten Josje en Bernold hun publicatie af, vastberaden om de discussie in Nederland te veranderen. "Niet ieder werk is even belangrijk, en we moeten kiezen en actie ondernemen," schreven ze. En voor hen voelde dit als het startschot van een nieuwe fase in hun missie.
Anne Maren Krüse
Operationeel directeur

Anne Maren vindt het leuk om langetermijnplannen te vertalen naar acties voor vandaag en morgen. Nog leuker om dat samen te doen zonder het al te ingewikkeld te hoeven maken. Helemaal leuk als de wereld daar een beetje beter van wordt. Bij CrossOver zorgt ze ervoor dat alles intern lekker loopt, zodat iedereen zijn of haar ding kan doen. Eerder werkte Anne Maren als (project)manager in diverse organisaties en sectoren.

Gene O'Neill
Projectmedewerker
Gene heeft een academische achtergrond in de geesteswetenschappen, maar is zich na zijn afstuderen meer gaan interesseren in de kruising tussen het bedrijfsleven, de politiek, en de techniek. Bij CrossOver werkt hij aan het samenbrengen van deze partijen, en hoopt op deze manier zo zijn steentje bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals energietransitie en de krapte op de arbeidsmarkt.