Een romantisch kijkje in de keuken bij AQUON

Op valentijnsdag kreeg het Vak Inhoudelijke Professional - traject bij Waterschap Aa en Maas een romantisch vervolg met een kijkje in de keuken bij AQUON.


Het VIP traject is een ontwikkeltraject waarbij vakinhoudelijke professionals van Waterschap Aa en Maas samenwerken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Het onderdeel een kijkje in de keuken, vormt de 4e dag van het traject en heeft als doel de deelnemers te inspireren en op die manier met een frisse blik naar hun eigen organisatie te kijken.

We waren welkom bij AQUON. AQUON is het bedrijf voor watergerelateerd onderzoek en advies. Ze zijn een innovatieve fullservice partner voor de negen waterschappen en hoogheemraadschappen in Midden- en Zuid-Nederland, waaronder het waterschap Aa en Maas.

De dag begon met...

De dag begon met een welkomstwoord van Eppe Nieuwenhuis, waarin hij vertelde wat AQUON doet. Hij maakte mooie verwijzingen naar de samenwerking met Aa en Maas. Super leuk en knap gedaan!

Na het warme welkom gingen we in groepjes uiteen voor het kijkje in de keuken. Het kijkje in de keuken bestond uit 4 rondes. Monstername, chemie, biologische monitoring en hydrobiologie eDNA.

Monstereéén

Bij monstername vertelden twee medewerkers vol passie hoe je op de juiste manier een monster neemt. Sommige waterpunten zijn erg slecht te bereiken. Gelukkig hebben ze een quad of zelfs een volledig elektrische vouwfiets om bij de erg afgelegen plekken te kunnen komen.

De busjes die ze zelf ontwikkeld hebben zijn van alle gemakken voorzien, waardoor het werk buiten handig en veilig gedaan kan worden.

Ware chemie op valentijnsdag

De ronde over de chemie, voelde weer als vroeger tijdens de scheikundelessen met mooie witte jassen aan, die bij de ene veel te groot zat en bij de ander veel te klein en als mooie accessoire een veiligheidsbril.

Om te kijken of er bepaalde stoffen in het water zitten, voegen de chemici allerlei stoftjes aan het water toe om reacties te krijgen. Bij de vraag wat het ergste is wat kan fout gaan, kwam er gelukkig alleen uit dat de proef mislukt als je teveel, te weinig of de verkeerde stof toevoegt. Helaas mochten we dus niet genieten van een mooie vuurwerkshow.

De afdeling chemie is vooral belangrijk om te bekijken hoeveel afvalstoffen bedrijven in het water gooien om te besluiten hoeveel belasting ze moeten betalen.

Voordat we aankwamen was er water uit de sloot naast AQUON gehaald. Bij het onderdeel biologische monitoring werd dit water 600x vergroot, waardoor we goed konden zien welke beestjes er in het water zaten.

Quote van de medewerker: ‘ik ken de beestjes en ik hou ervan’! En dat was te merken, hoe hij vol liefde vertelde over exoten (beestjes die niet vaak voorkomen) en beestje die soms zomaar verdwijnen. En vooral ook om te bekijken of de nieuwe beestjes een gevaar kunnen gaan vormen.

Hydro wat?

Als laatste onderdeel was er hydrobiologie eDNA. Waarbij ze door middel van een filter DNA uit het water halen om te bekijken welke soorten beestjes aanwezig zijn.

Door eDNA kan er snel monitoring plaatsvinden van het ecosysteem. ‘Maar durf je nu nog wel in alle sloten te zwemmen, met de informatie die je nu hebt?’, was de vraag die de medewerker kreeg.

‘Niet overal meer, maar er zijn er nog genoeg waar het wel kan’. Toch fijn dat een medewerker dit aangeeft, dus alle gebieden waar staat dat je veilig kan zwemmen, kunnen we dit gerust blijven doen!

Samenvatting van de ochtend

Samenvattend was het een leuke leerzame ochtend, er is meer begrip ontstaan over het werk van AQUON dit was een inspiratie voor samenwerken in het algemeen. Het is belangrijk om goed naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen, waardoor je in een samenwerking goed weet wat je aan elkaar hebt.

Wat is een valentijnsdag zonder date?

Na de lunch gingen we speeddaten. In tweetallen met vooral de collega’s die de deelnemers nog niet goed kenden gingen ze in gesprek. Elke keer na 3 minuten ging de timer en moesten ze van elkaar opschrijven wat ze positief opviel aan de ander en welke tip ze zouden meegeven.

Aan het einde van het speeddaten hadden de deelnemers een A4 formulier vol met positieve punten en tips over hun manier van communiceren! Een zeer leerzame oefening!

Het was een leuke dag, Aquon bedankt! Het viel allemaal op z’n plek wat Aquon voor Aa en Maas betekent! Wij Sanne, Michiel en Tanja genoten nog na met een borrel en een goed netwerkgesprek.

We kijken uit naar de presentaties van dit traject op 9 maart. Heb jij ook interesse in zo'n traject binnen jouw organisatie? Neem contact op met Tanja via tanja@crossovernederland.nl