Een TechCrossOver dag in het monumentale pand ‘Het KIT’ in Amsterdam

4 oktober 2023 | TCO dag 2 | Een TechCrossOver dag in het monumentale pand ‘Het Koninklijk Instituut voor de Tropen’ in Amsterdam


Dag 2 van deze TechCrossOver editie verliep anders dan gepland. Onze oorspronkelijke hosting partner voor dag 2, AVR, was druk bezig met de afhandeling van de brand die een paar weken terug uitbrak in de turbinekamer van het bedrijf. Tot hun spijt kon het dus niet doorgaan bij hen, waarvoor natuurlijk ieders begrip.

Met wat kunst en vliegwerk hebben we de tweede dag uiteindelijk bij CrossOver zelf georganiseerd, dus alle deelnemers meldden zich ‘s ochtends bij het Koninklijke Instituut van de Tropen in hartje Amsterdam! Voor de een een thuiswedstrijd, voor de ander om 05.00 uur opstaan… Zonder kijkje in de keuken was er lekker veel tijd voor de teamcoaches om met de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers aan de slag te gaan. En dat ging zo:

Hoe creëer ik een cultuur waarin medewerkers betrokken zijn en blijven bij het team? Coach Jara:

Nadat de meeste er al wat uurtjes reistijd op hadden zitten, zijn we met de groep (potentiële) leidinggevende ons thema verder gaan verkennen. De groep werd in tweeën gesplitst voor een samenwerkingsopdracht waarbij tijdsdruk en het benutten van elkaars kwaliteiten centraal stond. Tijdens de feedbackronde was het opvallend dat de groep goed kon presteren onder druk. Wat een goed resultaat is verschilt per individu!

De deelnemers hebben elkaar in de loop van de dag geïnspireerd met casussen en het creëren van een aanpak om goed samen te werken. We hebben de dag afgesloten met een opdracht waarbij kwetsbaar opstellen centraal stond. Overall zijn er nieuwe inzichten en technieken toegepast en kijkt de groep uit naar de volgende. Tijdens deze 3e sessie staat onder andere het thema presteren op de agenda. Het kijkje in de keuken willen ze dan niet missen!

Hoe prioriteer, plan en organiseer ik mijn werk goed? Coach Michell:

We beginnen de dag met een rondje om de tafel. Hoe gaat het met je? En even ter opfrissing: wie ben je? Deze oefening zorgde ervoor dat de deelnemers zich comfortabel en aanwezig voelden. Met verschillende oefeningen werd de samenwerking getest dit en verliep soms een beetje chaotisch. Uiteindelijk werd het gelukkig een leermoment waarbij ook lol werd beleefd. Win-win.

We zijn ook vast vooruit gaan kijken naar het einddoel: de presentaties. Dit deden we door even stil te staan bij de verwachtingen en te vragen waar iedereen de focus op wilde leggen. Het plannen en prioriteren was het uitgangspunt en thema’s als communicatie, leiderschap en welzijn speelden ook een belangrijke rol hierin.

Ondanks dat er gedeeld is waar iedereen tegenaan loopt, is er nog voldoende ruimte voor vervolgstappen en feedback. Wat speelt er nog bij iedereen en wat kunnen we nog meer van elkaar leren? We kijken uit naar de volgende sessie bij Vattenfall. De rondleiding (die hebben we toch wel een beetje gemist!), maar ook naar de voorbereiding op de eindpresentaties. Spannend, maar we hebben er weer zin in.