Interview met genomineerde Barbara (Medewerker databeheer bij Attero)

Barbara is genomineerd door collega Rob van der Heijden. Hij zegt over Barbara: 'Ze is heel erg gedreven. Altijd bereid om een stapje extra te doen als dat nodig is. Ze is leergierig, werkt gestructureerd en hard. Levert daarbij altijd goed werk af. Bovendien staat ze direct klaar om iedereen vooruit te helpen. Ze is dan ook heel erg collegiaal. Een echte topper waar Attero zuinig op moet zijn.'

Hi Barbara, gefeliciteerd met je nominatie! Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Ja, ik ben Barbara de Winne. Ik ben 55 jaar oud. Ik ben getrouwd met Peter. Ik heb drie zonen. De jongste is 19 en de oudste is 23. Ik werk sinds 1998 bij Attero en de overgenomen voorgangers. Dus dat is al een hele tijd. Sinds 2001 werk ik officieel bij Attero (dat heette toen nog Essent Milieu), de eerste jaren heb ik via het uitzendbureau gewerkt. In 2026 werk ik officieel 25 jaar bij Attero.

Ik vind het heel bijzonder dat Rob van der Heijden mij genomineerd heeft. Rob is mijn collega waar ik tot november bijna dagelijks mee samenwerkte. Maar Rob heeft in november te horen gekregen dat hij ernstig ziek is. Dus vanaf dat moment moest ik het ook “alleen” gaan doen. Dat hij mij dan nomineert, dat vind ik al heel bijzonder. Maar zonder hem had ik het allemaal niet gekund, want hij heeft mij echt heel veel geleerd.

Wat bijzonder! Hoe ben je dan in 1998 bij Attero terechtgekomen?

Ik had ander werk en dat beviel niet zo. Ik was eigenlijk op zoek naar iets anders en het maakte mij niet zoveel uit wat. Mijn eerste sollicitatie liep niet helemaal lekker. En toen zei ik, het maakt mij niet uit waar ik kom te werken, als ik het maar naar mijn zin heb. Al is dat op de vuilnisbelt! Zo heb ik dat toen letterlijk gezegd. Het uitzendbureau zei, als je er zo over denkt, dan hebben we plaats op de weegbrug bij de RAZOB (Regionale afvalverwerkingsmaatschappij Zuidoost Brabant! Zo ben ik er ingerold, en dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan.

En hoe is jouw functie dan in de loop van de jaren veranderd?

Ik ben begonnen als weegbrug medewerker. Ik heb toen ook een stukje acceptatie van afval en grond gedaan. Ook ben ik weleens mee geweest als we nieuwe klanten moesten binnenhalen. Dat was de begintijd. In 2010 was er geen stortplaats meer, die was afgedicht. Dus mijn functie daar kwam te vervallen, ik werd boventallig. Maar al een jaar daarvoor vroeg personeelszaken hoe ik over de toekomst dacht en wat ik zelf zou willen gaan doen. Toen zei ik, ik zou het heel erg leuk vinden om de opleiding te volgen tot management assistente. Dat heb ik toen mogen doen. Toen een collega ziek werd, ben ik rapportages op watergebied gaan schrijven, om haar te vervangen. En dat vond ik echt superleuk om te doen. Uiteindelijk ben ik er op die manier ingerold en bij het bedrijfsbureau terechtgekomen. Daar heb ik geholpen met het schrijven van allerlei rapportages. In 2013 werd ik weer boventallig. Ik mocht weer terug naar mijn oude plek, maar wel in een andere functie, want ondertussen was de stortplaats helemaal afgedicht. Bij Landgoed Gulbergen zochten ze een afdelingssecretaresse, en met mijn managementassistent diploma kon ik daar prima terecht. Ik heb daar een aantal jaren als afdelingssecretaresse gewerkt, allerlei dingen gedaan. Weer een leuke veelzijdige baan. Op Landgoed Gulbergen was er een constructie waarbij de metropoolregio Eindhoven de grond bezat en Attero had de erfpacht over het Landgoed. Deze constructie werkte niet zo goed en uiteindelijk heeft de metropoolregio Eindhoven de erfpacht teruggekocht en werd ik weer boventallig. Bij het bedrijfsbureau waren ze heel blij, want daar waren ze net op zoek naar iemand en ik ben toen weer teruggekomen in hun team. Mijn functie nu is medewerker data management, en dat doe ik alweer een aantal jaren.

Klinkt goed! En waarom vind je je werk zo leuk?

Ik vind het heel leuk omdat het veelzijdig is. Ik mag met veel collega's samenwerken. En dat zijn dan ook vaak collega's die met hun handen en voeten in de modder staan. Ook krijg ik er een kick van, als ik een rapportage heb gemaakt die naar het bevoegd gezag is gegaan en dan een berichtje terug krijg dat alles akkoord is. Dan denk ik: “ik heb mijn werk goed gedaan en dan is het goed”. En ik vind het ook heel leuk om met andere mensen samen te werken. Ja, dat maakt mijn functie leuk.

En voel je je ook gewaardeerd in je werk? Is dat iets wat jullie doen, waardering uitspreken?

Ja, ik voel dat ik heel erg gewaardeerd wordt. Sowieso door mijn leidinggevenden, maar ook door andere collega's. Dat gevoel heb ik wel. Ik krijg het terug. Waardering is belangrijk bij ons, en ik vind het ook heel belangrijk dat je elkaar helpt. Ik zeg altijd, het team is zo goed als de zwakste schakel. En kijk, ik ben ergens zwak in en iemand anders is ergens zwak in.....maar als je elkaar op de een of andere manier kunt helpen, ja, dan is dat mooi en dan kun je er samen voor zorgen dat er goed werk geleverd kan worden.

Zo vul je elkaar goed aan! Werk je veel samen of ook wel eens alleen?

Nu mijn collega er niet is, werk ik veel alleen. Ik kan thuiswerken, dat vind ik ook heel fijn. Ik vind het ook leuk om met mijn collega’s samen te werken. Soms op bepaalde momenten, als ik heel druk ben en ik zou naar Tilburg of naar Montfort moeten rijden vanuit Eindhoven, is het fijner dat ik die anderhalf uur reistijd in mijn werk kan stoppen. Maar het is wel fijn om ook dan contact met elkaar te houden, bijvoorbeeld via Teams of via de telefoon.

Het klinkt alsof je van afwisseling houdt!

Ja! Ik zeg altijd dat Attero mijn echte baan is, maar ik heb ook nog een hobbybaan erbij. Ik leer voor voetreflextherapeut en ik heb een massagepraktijk. Maar ik zou niet alleen willen masseren. Nee, ik moet die combi hebben. Ik vind het ook heerlijk om voor een rapportage in mijn hoofd te zitten, maar ik vind het ook lekker om even te mogen ontspannen en iemand te mogen masseren. Dat vind ik heel fijn!

Je klinkt echt als een duizendpoot. Is het niet soms stressvol?

Ik kan best veel ballen tegelijk de lucht in houden. Dat is goed, maar dat is ook een valkuil. Als we een deadline hebben en ik moet bijvoorbeeld jaarverslagen inleveren, dan ervaar ik stress. Met Pasen bijvoorbeeld moest er nog iets af, dan ga ik gewoon zitten werken. Dan zou iemand kunnen zeggen, dat zou ik nooit doen. Maar het geeft mij dan de voldoening dat het klaar is. En er staat ook iets tegenover. Vorige week wilde ik leren voor mijn studie, en dan zegt mijn leidinggevende, dat is prima, je hebt toen ook extra gewerkt. Het is ook een wisselwerking.

Een ander voorbeeld: in december hebben we een certificering van plaagdieren beheersing gehad. Het was voor mij de eerste keer dat ik zo’n certificering moest doen. Omdat mijn collega ziek was moest ik dit alleen doen en dat vond allemaal wel heel spannend en stressvol. Gelukkig ging het goed. Ik denk ook dat een beetje druk af en toe ook niet verkeerd is, het moet alleen niet te veel worden. Om je te ontwikkelen hoort het er ook een beetje bij.

Ben je in deze baan ook bezig met je ontwikkelen? Heb je bijvoorbeeld nog ambities?

Ambities, niet per se. Ik wil gewoon dat ik mijn werk nog beter kan doen natuurlijk. Er zijn dingen die ik dit jaar door die ziekte voor het eerst heb moeten doen. En dan denk ik van ja, die zijn best goed gegaan, maar dat kan altijd beter. In zoverre zal ik het wel ambiëren. En als er iets nieuws komt... Kijk, wij moeten heel veel rapportages voor het bevoegd gezag schrijven. En als er iets nieuws komt, dan komt dat ook weer op je pad en zul je je daar ook in moeten verdiepen!

En heb je ook het idee dat je werkgever het belangrijk vindt dat jij gezond en energiek je werk kan doen?

Ja, bij Attero hebben we een Fit&Vitaal project. Je kunt meedoen aan online cursussen en trainingen, bijvoorbeeld mindfulness. En het wordt ook benoemd bij functioneringsgesprekken. Je kan ook bijvoorbeeld een Excel cursus doen, daar kijk ik weleens naar. Er is altijd genoeg te leren!

Veiligheid is bij ons ook erg belangrijk, dat staat bovenaan. Dus dat vind ik ook mooi.

Wat zou je willen meegeven aan je jongere zelf of bijvoorbeeld de toekomstige generatie die bij Attero gaat werken?

Als ik zeg, ik werk bij een afvalverwerker, dan halen ze soms hun neus op. Maar ik vind dat mijn werkgever gewoon een fantastische werkgever is. Je hebt de mogelijkheid om door te groeien. Je kunt met je handen werken. Ze hebben ook mensen nodig voor de administratie. Er is heel veel werk. Het is gewoon superleuk en je hebt superleuke collega's. Ik zou zeggen, doe het en stap over het dingetje heen dat je gaat werken voor een afvalverwerker. Want ja,

die mensen hebben we heel hard nodig. In de corona tijd waren dat de vitale beroepen, wij konden gewoon doorgaan. Als je daarover nadenkt, zie je ook op een gegeven moment, als er dan ergens geen huisvuil wordt opgehaald, wat voor problemen er ontstaan. Je kunt iets betekenen voor de maatschappij en er zijn hier zoveel leuke banen. Dus ja, ik raad iedereen aan om gewoon toch bij ons te komen werken!

Fijn, het klinkt alsof je echt goed op je plek zit.

Klopt, anders zit je er niet zo lang! Ik ben nu 26 jaar officieus. En in januari 2026 ben ik 25 jaar officieel. Dan komt er hopelijk nog een feestje!