Interview met genomineerde Paul (Gasteam Enexis Den Bosch)

Gasteam Enexis Den Bosch is genomineerd door collega Lowies Spoormakers. Hij zegt over hen: 'Heel fijn team om in te werken ,gezellige collega’s, collega’s staan klaar voor elkaar.'


Hoe ziet jouw team eruit?

We zijn qua leeftijd heel divers. We hebben jongens van begin twintig en we hebben mensen van in de zestig. Dus wat dat betreft is ons team heel divers.

En waarom is het werken in jullie team zo leuk?

Ik denk dat de goede sfeer in het team een grote rol speelt. Als de sfeer goed is, dan is de werksfeer ook prettig. Is de sfeer minder, dan merk je dat ook in de werksfeer. Het is een samenspel van teammanager, uitvoerders en monteurs. Dat samenspel is heel belangrijk. Zo zie ik het.

Wat zijn jullie sterke punten als team?

Ja, toch wel de samenwerking onderling. Op het moment dat een collega hulp nodig heeft, dan wordt er ook hulp geboden. We nemen elkaars storingsdiensten een keer over als dat nodig mocht zijn.Bijvoorbeeld, als iemand een feestje heeft in het weekend en dienst heeft, dan is één telefoontje vaak genoeg om het te regelen. Het is een samenspel: neem jij iemand zijn dienst over, dan doet die persoon iets voor jou. Doe jij niks, dan doet een ander ook niks voor jou. Zolang dat goed is, is het gewoon goed en gezellig.

Hoe zorgen jullie voor zo’n goede sfeer?

We bellen elkaar ook op. Tussen de middag vragen we: "Zullen we samen of met een paar mensen iets gaan eten?" Met het hele team gaat dat niet, omdat de een op kantoor zit en de ander aan de andere kant van het gebied. Maar dan bel je rond: "Waar ben jij en wat ben je aan het doen? Zullen we iets gaan eten?" Dan zit je al gauw met vijf of zes man gezellig een half uurtje te eten. Dan zie en spreek je elkaar. Zo nu en dan organiseren we een uitje, etentje of borrel 's avonds. Dan leer je elkaar op een andere manier kennen. Dat is ook altijd wel belangrijk. Dat maakt het eigenlijk ook leuk.

Hoe zorg je ervoor dat jullie allemaal een beetje fit en gezond blijven?

We hebben allemaal een budget waarmee we bijvoorbeeld een sportschool- of zwemabonnement kunnen declareren, of de contributie van een sportclub. Je kunt ook nieuwe wandelschoenen kopen met dat budget. Ja, vanuit het bedrijf doen ze dat wel netjes.

Ieder jaar hebben we een budget en als je het niet gebruikt, dan is het weg. Als je het wel gebruikt, dan heb je dat extra. Het is zonde om dat te laten liggen, zeg ik altijd. Ik ga elke week zwemmen en declareer mijn zwemabonnement.

Ben je buiten je werk ook bezig met je welzijn, zodat je daardoor je werk goed kan uitvoeren?

Ja, ontspanning is belangrijk. Iedereen pakt dat anders aan. Ik vind het heel belangrijk om na de werkdag het werk los te kunnen laten. Niet iedereen kan dat, maar ik kan het makkelijk. Dat scheelt veel, want dan heb je 's avonds rust. Als het nodig is, ben ik er. Als het niet nodig is, pak ik mijn ontspanning. Ik heb één mobiele telefoon die ik zowel zakelijk als privé gebruik. Dus collega's kunnen altijd bellen, en ik neem altijd op. Sommige collega's hebben een aparte werktelefoon en leggen die na werktijd weg. Dat is hun keuze. Als dat hen helpt met ontspanning of welzijn, dan is dat prima.

Even over ontwikkeling, want hoe houd jij je werk ook gewoon uitdagend voor jezelf?

Ja, wij zijn de laatste jaren heel veel aangestuurd om MBO4 niveau te gaan halen. Toch weer in opleiding, dus dat je dan door kan groeien naar, in ons geval, van een monteur naar een senior monteur. Dan leggen ze toch wel meer verantwoordelijkheid weg. Dat is wel leuk. En ik zeg altijd, iedereen werkt op z'n eigen manier en op z'n eigen werkwijze. Als je als nieuwe collega binnenkomt, Dan zeg ik altijd van, kijk wat je ziet en sla het best op en maak daar je eigen werk bij

Waar ben je het meest trots op als je kijkt naar jullie werk?

Toch wel het samenspel in alle lagen van het team. Van de mensen die op kantoor zitten en de werkvoorbereiding doen, tot degenen die buiten in weer en wind staan. Dat het allemaal samen verloopt, vind ik heel mooi. Als er binnen iets bedacht wordt wat buiten niet uitvoerbaar is, kunnen we dat terugkoppelen en er wordt naar elkaar geluisterd. Dat vind ik heel fijn.

Denk je dat technisch vakmensen genoeg waardering krijgen?

De waardering is er zeker op sommige momenten. Ik denk dat mensen steeds meer inzien hoe belangrijk ons werk is. Financieel gezien kan het altijd beter, want wij staan buiten in weer en wind en zijn op alle tijden van de dag beschikbaar. Het is geen 9-tot-5-baan.

Maar heb je het gevoel dat wat jij doet, gewaardeerd wordt door mensen?

Het wordt steeds beter. De laatste jaren is er meer aandacht op tv voor het tekort aan technische mensen. Ik denk dat mensen nu langzaam beginnen te zien hoe belangrijk onze rol is. Die waardering groeit, naar mijn gevoel, steeds meer.

Paul, wat zou jij willen zeggen tegen jonge mensen die graag in de technische sector willen werken?

Gewoon doen. Ja, gewoon doen. Alle handjes zijn welkom en nodig!