Interview met genomineerde Samhar (uitvoerder en toezichthouder sporenproductie bij GVB)

Samhar is genomineerd door collega Renie.


Zij zegt over Samhar: “Samhar is uitvoerder in de spoorfabriek van GVB. Hier worden alle tramrails van Amsterdam gemaakt. Het is de laatste spoorfabriek van Nederland en daarmee zijn de spoorbouwers uniek in hun soort! Samhar is naast een buitengewoon aardig en bescheiden mens, een kanjer van een vakman. Hij beheerst werkelijk alle facetten van het maken van spoor. Hij is opgeklommen tot uitvoerder van de spoorfabriek. Hij heeft al veel innovaties doorgevoerd in de fabriek waardoor er efficiënter en plezieriger wordt gewerkt. Hij kan enorm goed en aanstekelijk vertellen over zijn werk en gaat ook regelmatig naar ROC’s om studenten voor het vak van spoorbouwer te enthousiasmeren. Hij is een echte ambassadeur van het vakmanschap!”

Gefeliciteerd met je nominatie Samhar! Kun je kort iets over jezelf vertellen?

 Ik ben Samhar Abdulmohsin en ik ben verantwoordelijk voor sporenproductie bij GVB. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon zelf in Hoorn. Ik werk nu al negen jaar voor GVB. Ik kom oorspronkelijk uit een technisch familiebedrijf. Ik werkte ook voor andere bedrijven als lasser en allround constructiewerker. Ik werk al heel lang in de techniek.

Je bent uitvoerder en toezichthouder Sporenproductie. Wat houdt dat in?

 Als uitvoerder en toezichthouder van de spoorproductie ben ik verantwoordelijk voor de spoorproductie in heel Amsterdam. Van A tot Z ben ik verantwoordelijk voor de totale realisatiefase. Bovendien werk ik als lasinspecteur, spoorbouwer, buiger en lasser. Daarnaast hou ik mij bezig met kwaliteitsmetingen. Met het geweldige team van de spoorfabriek haal ik uit elke taak zoveel mogelijk verbeterpunten.

Jullie maken zelf de rails voor het spoor?

 Wij bouwen de spoorconstructie, dus alle 200 km rails met 650 wissels en rails kruisingen van het GVB in heel Amsterdam, het komt van ons vandaan.

Wat vind je het mooiste aan in de techniek werken? 

 Wat ik het mooiste vind aan het spoorwerk? Het is een uitdagend beroep. Ik krijg veel energie van mijn werk. Bovendien is het uniek wat wij doen. We zijn de enige vervoersmaatschappij in Europa die hun eigen spoor maken.

Wat vind je het allerleukste om te doen in je werk, waar krijg je de meeste energie van? 

In mijn werk geniet ik het meest van het oplossen van complexe problemen en het creëren van innovatieve oplossingen.

Je wordt enthousiast als je over je werk praat.

 Ja, ik zit goed bij het GVB. Ik geniet er enorm van om mijn creativiteit en vaardigheden te gebruiken, mijn vakmanschap te kunnen laten zien en anderen te inspireren met wat ik doe.

Wat betekent de Slimste Handen voor jou?

 Mensen die met hun handen werken, vakmanschap, creativiteit en innovatie. Voor mij vertegenwoordigen de Slimste Handen de kracht van praktische kennis, doorzettingsvermogen en hoe mooi het is om iets met je handen te maken.

Vind je het belangrijk om gewaardeerd te worden voor wat je doet?

 Absoluut! Het geeft me energie en motiveert me om mijn best te blijven doen. Wanneer anderen mijn inspanningen erkennen, voel ik me gemotiveerd om door te gaan en bij te dragen aan het grotere geheel.

Wanneer voel jij je gewaardeerd?

 Ik voel me gewaardeerd op het werk wanneer ik merk dat mijn bijdragen impact hebben en anderen positief beïnvloeden. Het zijn de kleine momenten van erkenning, een bedankje of een glimlach van een collega die me het gevoel geven dat mijn inspanningen worden gewaardeerd.

Een van de redenen waarom we de Slimste Handen van Amsterdam organiseren is dat we denken dat er te weinig waardering is voor technische vakmensen in de maatschappij. Hoe denk jij daarover?

 Natuurlijk kan het in de maatschappij beter. Of je een diploma hebt behaald, dat zegt niets over hoe slim je bent of niet. Het hangt af van je capaciteiten. Ben je bereid om te leren, om anderen te helpen? Of om nieuwe problemen aan te pakken? In een gezonde samenleving is iedereen nodig, inclusief architecten, dokters, vakmensen, politieagenten, leraren en meer. En dat betekent dat iedereen gelijk is, dus we hebben iedereen nodig om de maatschappij goed en efficiënt te laten functioneren. De ene functie is niet beter dan de andere.

Waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?

 Dat was de beste kwaliteitsbeoordeling ooit. Dat was een hoogtepunt. We hebben dit samen met mijn team bereikt. Dus daar ben ik heel blij mee. Dat suggereert dus dat we op het juiste spoor zijn. Ik ben er voortdurend mee bezig. Ik ben van plan zoveel mogelijk projecten uit te voeren op een efficiëntere, slimmere, snellere manier, en natuurlijk met plezier. We moeten allemaal genieten van ons werk. Dat is naar mijn mening een zeer cruciale component.

Zie je dat plezier ook terug bij collega's?

 Ik zie dat wel terug bij collega’s. Ik bied altijd een luisterend oor en doe mijn best om een inspirerende werkomgeving te creëren. Ik doe mijn best om zo veel mogelijk oplossingen te vinden. Ik ben altijd bereid om suggesties te accepteren om het werk voor iedereen beter te laten verlopen. Iedere week bespreken we hoe we de productiviteit kunnen verbeteren en innovatie kunnen bevorderen.
Ik ben zelf spoorbouwer geweest en ben nu doorgestroomd naar leidinggevende spoorproductie. Maar ik vind het ook belangrijk om mijn roots te behouden, daarom trek ik straks als we dit interview hebben afgerond mijn werkkleren aan en begin ik weer met lassen, slijpen en spoorbouwen. Mijn passie is spoorbouwen, lassen, slijpen, buigen en lasinspecties uitvoeren.

We hebben het zojuist gehad over het verbeteren en ontwikkelen van de werkzaamheden in de Spoorfabriek. Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen? 

Wat zijn jouw persoonlijke ambities? Ik volg verschillende opleidingen over teammanagement, leiderschapsstijlen en -stijlen. Bovendien ben ik gespecialiseerd in communicatie en kwaliteitsmanagement.

Het klinkt alsof je continu bezig bent met jezelf verder te ontwikkelen.

 Ja! Ik geloof sterk in voortdurende ontwikkeling en groei. We streven ernaar om onszelf te verbeteren en nieuwe vaardigheden te verwerven, net zoals een software-update. Het is essentieel voor succes in een wereld die steeds verandert.

Hoe zie je jouw toekomst in de techniek voor je?

 Ik blijf voorlopig nog bij de Spoorfabriek. Ik heb het daar naar mijn zin. In algemene zin zie ik in de techniek een onbegrensde horizon. Elke schroef, elke lijn code, elke innovatie is een stap naar een slimmere, duurzamere wereld. Ik vind het belangrijk om in de toekomst aan oplossingen te blijven werken die mensenlevens verbeteren.

Wat maakt jouw werk uitdagend? 

Hoe ingewikkelder het werk, hoe beter ik het vind om te werken. Ik vind het leuk om out-of-the-box te denken. Ik blijf creatief. Wanneer ik nieuwe taken krijg, denk ik altijd aan manieren om ze efficiënter en slimmer uit te voeren. We hoeven niet alleen de traditionele methode te gebruiken om te werken. We hebben ook nieuwe mogelijkheden. Omdat de wereld vol ontwikkeling is, moeten we ook meedoen. Ik geniet enorm van creatieve oplossingen. Dat is echter niet beperkt tot de spoorfabriek. Ik ben in het leven ook zo.

Raad je mensen aan om hetzelfde werk te gaan doen als jij doet?

 Ja zeker! Ik haal elke dag voldoening en betekenis uit het werk dat ik doe. Dit werk is geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn en graag problemen oplossen. Het is een fantastische manier om innovatie en positieve verandering te bevorderen. Maar iedereen is uniek en het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je wilt doen in het leven. Ik raad je aan dit werk te bekijken als het je inspireert!

Ik begreep dat je ook langs ROC's gaat om mensen te enthousiasmeren voor jouw vak?

 Ik heb het zelf aangeboden. Vroeger probeerden collega's die niet uit de spoorwereld kwamen, met studenten te communiceren, maar ze begrepen elkaar niet goed. Dus ik heb zelf aangeboden dat ik dat misschien zou kunnen doen. Bovendien kan ik alle technische vragen met enthousiasme beantwoorden, aangezien ik dag en nacht aan spoorconstructie werk. Je kunt heel veel leren bij ons. Het is een speciaal beroep. Het is een unieke omgeving om dit vak op de juiste manier te leren.

Wil je nog iets meegeven aan de toekomstige generatie technische vakmensen?

Ik wil de toekomstige generatie technische vakmensen zeggen: "Beste technische pioniers van morgen, jullie staan op het punt om de wereld met jullie kennis en vaardigheden te veranderen
Wees nieuwsgierig en leer voortdurend: De technologische wereld is voortdurend in ontwikkeling. Stel vragen, blijf nieuwsgierig en leer voortdurend. Jullie hebben de kracht om grenzen te overstijgen en nieuwe manieren te ontdekken om problemen op te lossen.
Het is noodzakelijk om samen te werken: Zelden is technologie het werk van één persoon. Werk samen, deel ideeën en leer van elkaar. Samenwerking leidt tot revolutie.
Vertoon ethisch gedrag en wees verantwoordelijk: Technologie kan zowel goede als slechte dingen doen. Handel ethisch en denk na over de impact van je werk. Je bent verantwoordelijk voor de wereld.