Interview met genomineerde Aalt (Alliander)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Aalt van Leeuwen is genomineerd door directe collega Danielle Kloosterman. Zij heeft Aalt genomineerd met de volgende redenen: "Hij is een gasmonteur in hart en nieren. Heeft altijd zijn werk gedaan met passie en zonder klagen. Vorig jaar was hij genoodzaakt om binnen te gaan werken en is bij afdeling Alliander Herinzet gekomen. Aalt doet met veel plezier zijn werk heeft veel kennis en inzicht en is een ware aanpakker en doorzetter en om deze rede nomineer ik aalt". Wij hebben Aalt gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Allereerst gefeliciteerd met je nominatie! Zou je wat over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben Aalt van Leeuwen, 62 jaar, ik heb 2 kinderen, en ik ben 30 jaar getrouwd. Werkzaam bij Alliander.

En hoe ben je bij Alliander terechtgekomen?

Ik ben op 11 november 1991 begonnen in het gas bij een kleiner bedrijf dat later werd overgenomen door Nuon, dit werd later weer Alliander. Daarvoor was ik loodgieter dus ik zat al in deze sector.

En wat voor werk doe je precies?

Ik ben tot een paar jaar geleden voor een hele lange tijd gasmonteur geweest bij Alliander, door mijn fysiek zit ik nu op de afdeling ‘Alliander Herinzet’ daar ken ik Danielle ook van die mij genomineerd heeft. Alliander Herinzet heeft het doel om zoveel mogelijk materialen te redden van de afvalberg en een nieuwe bestemming te geven voor hergebruik.

Wat vond je van je werk als gasmonteur bij Alliander?

Ik heb altijd veel plezier en lol gehad in mijn werk. Ook s’nachts werken vond ik nooit erg want ik ben niet echt een ochtendmens dus dat hielp heel erg. Ik was echt een gas mannetje, tot 2020 waarbij ik veel in mijn eentje aan het werk was.

Hoe hield je dat leuk? In je eentje werken.

Ik vond het heerlijk dat je met niemand rekening hoeft te houden. Ik kon eten wanneer ik wilde en doen wat ik zelf wilde. Dit gaf veel vrijheid. Ook vind ik het leuk om mensen te helpen en gekke dingen tegen te komen. We deden vroeger dingen die je niet mocht doen. Aan je kop hangen aan een kraan en dan omlaag laten zakken. Elke dag was anders. Je wist niet hoe laat je thuis was en dat interesseerde me ook niet, kon ook later zijn. Ik heb er altijd een hekel aan gehad om mensen met iets te laten zitten. Nu is dat wel anders, dan doen we het de volgende dag.

Ervaarde je dan nooit stress of een hoge werkdruk?

Stress had ik niet en ook geen hoge werkdruk. Ik vond dit als persoon heel fijn werken.

Wat vond je ervan dat je genomineerd bent, hoe kwam je erachter?

Ik was er even stil van. Danielle zei ik heb wat doms gedaan, en heb jou genomineerd. Daar moesten we erg om lachen.

Waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?

Mensen tevreden stellen en fijn met je collega’s kunnen werken.

Wat betekent ‘de Slimste Handen’ voor jou?

Het tekort is groot, waardering heb ik zelf wel vaak gekregen maar sommige mensen snappen niet dat wij flexibel moeten zijn, een nutsbedrijf moet paraat staan om de belangrijkste klussen op te pakken dus daarom komen wij met 2 busjes soms naar 1 locatie. Daar heb ik wel discussies over gehad.

Wil je nog iets meegeven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen?

Behandel je mensen op je werk en voor wie je werkt, de mensen thuis, net zoals je zelf behandeld zou willen worden; met respect!

Raad je mensen aan om hetzelfde werk te gaan doen en waarom?

Ja, waarom niet! Je moet alleen niet bang zijn om koud en vies te worden. Dat willen een hele hoop niet meer. Ik vind wel dat niet alle monteurs een HTS opleiding hoeven te hebben. Mensen met een lichtere opleiding kunnen we ook goed gebruiken. Mijn zoon heeft autisme en kan echt prima in de tuin vies werk doen. Ik heb liever iemand met een normaal paar hersenen en 2 rechterhanden dan met een papiertje.