Interview met Maarten Kuipers - genomineerd voor Fit & Energiek: “De techniek staat nooit stil”

Maarten (28) werkt met plezier als technicus procesautomatisering bij Eneco. Het leukste aan zijn baan vindt hij de afwisseling, de constante vernieuwingen en zijn collega’s. Bovendien fietst Maarten het liefst elke dag naar en van werk en daarom is hij genomineerd voor de categorie Fit & Energiek binnen de verkiezingen van De Slimste Handen van Nederland 2022.


Wil je kort iets zeggen over je achtergrond, je loopbaan en huidige baan als ​​Technicus MRA/procesautomatisering bij Eneco? Wat houdt dit in?

Helaas werden op een gegeven moment door bezuinigingen de Nederlandse medewerkers op straat gezet en toen moest ik nagaan: ‘wat wil ik dan doen?’. Met behulp van een loopbaan-website solliciteerde ik bij Eneco.

Hier werd ik door collega’s opgeleid bij energiecentrales in de omgeving van Utrecht. Ik leerde over de locaties, installaties, systemen en werkzaamheden. Nu houd ik me bezig met de procesautomatisering, het bijhouden van besturingssystemen van eenheden, storingen oplossen, nieuwe systemen integreren, etcetera.

Die diversiteit is het leuke aan mijn werk. Er is wel een rode draad en een planning maar het kan zomaar zo zijn dat er vannacht iets stilvalt waardoor al het andere werk op de agenda voor morgen aan de kant wordt gelegd. Iedere dag is anders.”

Gefeliciteerd met je nominatie voor de categorie Fit & Energiek! Wat betekent fit en energiek werken precies voor jou als technicus?


“Ik krijg energie van collega’s. Ik werk met veel plezier in een groep met welwillende mensen. De werkdruk ligt relatief hoog en het werk moet dus wel goed verdeeld kunnen worden onder de mensen en dat lukt gelukkig goed nu.
duurde.

Soms heb ik weleens een uurtje over samen met collega’s op mijn gang en opeens zijn we dan de halve dag verder om samen iets uit te pluizen of iets nieuws te verzinnen. Wanneer de oplossing uiteindelijk is gevonden, geeft dat een enorme energieke boost, juist als de zoektocht lang

Het ‘fit’-gedeelte van deze vraag zit ‘m in mijn fiets-hobby. Anderhalf jaar geleden heb ik een huis gekocht op 30 kilometer van een centrale vandaan en sindsdien probeer ik twee keer per week op de racefiets naar werk te gaan.

Dat ging goed dus deze lente ben ik samen met een collega in acht dagen van Nederland naar Genua (Italië) gefietst. Dit beviel zo goed dat ik samen met hem een fietstocht organiseer met zeven andere mensen bij Eneco. Zo blijven we fit.”

Je bent genomineerd door je leidinggevende Bart Vermeij! Hij vindt je een echte topper en zegt over jou dat hij je voor deze categorie heeft genomineerd omdat je veel kilometers fietst, van en naar werk. In je vrije tijd ga je naar Italië met een collega en ook op het werk laat je het liefst de auto staan. “Niet te stoppen!” Helpt de fysieke gezondheid jou om mentaal fit te blijven? Merk je bijvoorbeeld dat je beter werkt als je veel fietst?


“Ja, ik voel me energiek op het werk doordat ik daarbuiten sport of andere dingen doe, anders zou ik een beetje sloom zijn. Door mijn werkzaamheden zit ik toch regelmatig achter een bureau maar ik probeer daar zo veel mogelijk in af te wisselen.

Na drie dagen zitten, wil ik weer het veld in. Dit kan ik gelukkig zelf indelen. Ik hou gewoon van bezig blijven. In de zomer vaar ik vaak zeilwedstrijden en ik run een bierbrouwerij met twee vrienden.

Het liefst fiets ik iedere dag naar werk maar dat is toch best veel gevraagd. Want aan de ene kant doe je energie op, maar aan de andere kant lever je altijd een uur slaap in doordat je vroeg op moet. En dat is niet zo gezellig voor het thuisfront.

Dus daar zoek ik de balans in. Mijn vriendin zegt dat stilzitten op de bank niks voor mij is, dat lukt me maar één avondje, daarna moet ik weer iets doen.”

Tot slot: er is helaas een groot tekort aan technici in Nederland en er moet eigenlijk veel meer waardering komen voor de techniek als werksector. Deze verkiezingen zijn er om daarbij te helpen. Wat waardeer jij het meeste aan je werk als technicus?


“De diversiteit. Wat zo mooi is aan technische industrie is dat techniek niet stilstaat. Als monteur doe je nooit vijf jaar hetzelfde. Er zijn constant vernieuwingen en je moet jezelf up-to-date houden.

Ik hou van die afwisseling en ben dus blij met waar ik nu zit. Als er niet een grote bezuiniging was geweest bij de zeevaart had ik daar niet langer dan mijn 30e gewerkt, aangezien ik altijd zes maanden per jaar weg was. Dat is een grote opoffering voor je privéleven.

De stap naar de techniek is sinds mijn ‘switch’ alleen maar gemakkelijker geworden. De vraag naar nieuwe technici is gigantisch op de huidige markt. Eneco en alle andere technische bedrijven staan open voor omscholing van wie dan ook, als diegene maar laat zien dat hij of zij de kundigheid, interesse en energie bezit. Dan komt het wel goed.”

Bedankt voor het gesprek, Maarten!