Interview met genomineerde Jan (Cogas)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Jan Oude Elferink is genomineerd door directe collega Stefan Capel. Stefan zegt over Jan: “Jan heeft elke dag plezier in zijn werk en draagt ook uit aan zijn collega's hoe leuk het werk is en is enorm motiverend". Wij hebben Jan gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Dag Jan, van harte gefeliciteerd met jouw nominatie voor de Slimste Handen!

Ja, een collega heeft me genomineerd. Ik zei tegen Stefan: “Wat heb je me nu gemaakt.”

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Jan Oude Elferink, ik word dit jaar 61 en ben getrouwd met Marja. Ik werk als servicemonteur bij  Cogas in Almelo. Ons werkgebied omvat 9 gemeentes en als servicemonteur voer ik werkzaamheden uit door het hele gebied. Voordat ik bij Cogas begon, werkte ik als elektromonteur. Mijn vrouw zag een vacature voor servicemonteur bij Cogas. Ik was inmiddels een aantal jaar ouder en dacht “Ze zullen mij nooit meer aannemen.” Maar in 2016 ben ik toch begonnen bij Cogas. Ik heb me stap voor stap ontwikkeld, want bij een netbeheerder laten ze je niet zomaar los. Ze helpen je en leiden je op. In het begin liep ik  mee met een ervaren monteur, toen dacht ik: "Ik kan toch ook wel een kilowattuurmeter vervangen of aansluiten", maar dat mocht niet omdat ik toen nog geen certificering had.

Hoe vind je jouw baan als servicemonteur?

Ik vind het erg leuk. Hoewel het werk elke dag ongeveer hetzelfde is, ontmoet ik elke dag andere mensen met hun eigen verhaal. Ik hou ervan om een praatje te maken en bijvoorbeeld oudere mensen te vragen naar hun werkervaring, ik toon interesse. Het is elke dag een verrassing wat ik tegenkom. Ik moet plezier hebben in mijn werk en dat heb ik echt gevonden in dit werk. Misschien had ik het veel eerder moeten doen. Maar er moeten eerst dingen gebeuren voordat je gaat nadenken over ander werk. Ik rijd door het hele gebied en vind het elke dag leuk! Ik heb jongere collega's die soms met me meegaan. Dan laat ik ze langzaamaan dingen doen en kijk ik hoe ze werken. Soms geef ik ze tips, dat vinden ze leuk! Ik hou ook wel van een grapje en een dolletje, maar ze moeten bij mij veilig werken met alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). We werken veilig of we werken niet, zeg ik altijd. Onze directeur zegt dat ook. Veiligheid heeft een hoge prioriteit in ons vak, zelfs als servicemonteur kan er iets misgaan. Onze netbeheerder Coteq heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Onze slogan is "We werken veilig of we werken niet", en dat is hoe elke monteur zijn werk benadert. Als je een situatie tegenkomt die anders is dan normaal, bel je jouw werkverantwoordelijke en zeg je: "Dit wil ik niet of durf ik niet." Dan komen ze ter plaatse en krijg  je de steun en hulp van je collega's.

Waar ben je het meest trots op in je werk?

Ik ben er trots op dat ik alles netjes achterlaat en de klanten een goede uitleg geef. Ik geniet enorm van klantvriendelijkheid en het contact met mensen. Het is altijd een verrassing bij wat voor mensen je over de vloer komt. Persoonlijk vind ik dat veel leuker dan de hele dag op kantoor zitten. Elke dag is anders. Als ik de deur achter me dichttrek bij de klant, voel ik me even vrij. Dan moet ik een stukje rijden naar de volgende klant en dan kan ik lekker ontspannen.

Is dat stukje rijden tussendoor jouw ontspanning tijdens je werk?

Ja, ik neem vaak binnenweggetjes, ik sta nooit stil in mijn werkgebied. Tussen 8 en 16 uur kan ik altijd mijn auto kwijt voor de deur van de klant. Het is hier niet zoals in het  westen. Het werkgebied van Cogas is een heel mooi gebied om in te werken. Coteq (dat onderdeel is van Cogas) is een kleine netbeheerder, maar vooral een hele leuke en fijne werkgever waar van alles mogelijk is. Je wordt bij alles betrokken, zelfs nu met de energietransitie worden mensen op alle niveaus betrokken. We mogen ideeën aandragen en meedenken, dat is echt positief. Er is hier veel mogelijk, zeker wat betreft het volgen van een studie.. Ik ben trots op Cogas en dat straal ik ook uit. Ik zeg altijd: "Dit is de beste werkgever die ik ooit heb gehad."

Je zegt dat jullie mogen meedenken over van alles, hoe gaat dat?

Enkele jaren geleden waren we bijvoorbeeld bezig met de vraag “Wat is onze rol in de  energietransitie?” Deze vraag speelt nog steeds. Wij mochten toen als monteurs meedenken over wat onze bijdrage als Cogas zou zijn. Hoewel dat vrij breed is, is het belangrijk om mee te denken. Als ik een idee heb om iets te verbeteren, wordt dat meegenomen. Onlangs heb ik me bijvoorbeeld aangemeld voor de Waterstoftafel. Iedereen die daarin geïnteresseerd is, mag deelnemen aan een demonstratie met waterstofgas en aardgas. Ik heb me aangemeld om te leren hoe je een demonstratie kunt geven met de Waterstoftafel, zodat ik dit ook kan doen op scholen of in buurthuizen. Iedereen heeft de mogelijkheid om dat te doen!

Jouw collega Stefan die jou heeft genomineerd zegt over jou “ Elke dag plezier in z'n werk. Draagt ook uit aan zijn collega's hoe leuk het werk is en is enorm motiverend.” Herken je dat?

Ja, dat enthousiasme herken ik, dat ik elke dag weer straal en lach! Ik ben nooit een dag chagrijnig, ik loop nooit met een lange zik rond. Elke dag heb ik plezier op mijn werk en kom ‘s avonds met plezier weer thuis. Ik denk dat het werk zelf hieraan bijdraagt, omdat ik zoveel dingen meemaak. Het is een vrij beroep, wat het extra leuk maakt.Servicemonteurs zijn net zo belangrijk als iedereen. Dat wordt ook benadrukt bij Cogas, waar ze zeggen “We moeten het samen doen.” Iedereen, van schoonmaakster tot de servicemonteur tot aan de directeur, is even belangrijk.

En zou je mensen aanraden om jouw werk als monteur te gaan doen?

Servicemonteur is een heel leuk beroep. Als servicemonteur werken bij een netbeheerder, dat is het leukste wat er is! Sommige jonge mensen willen misschien niet de hele tijd in de meterkast werken, maar ik heb daar geen problemen mee, misschien vanwege mijn leeftijd. Jongere monteurs willen graag doorgroeien in hun carrière. Ik zeg altijd: “Ga doorgroeien!” Monteurs bij Cogas hebben het geluk dat ze hun eigen schakelbrieven kunnen maken. Dat is bij de grotere netbeheerders vaak niet mogelijk. Omdat we een kleiner bedrijf zijn, zijn niet alle taken strikt afgebakend dus we moeten als monteurs flexibel blijven. Dat is het mooie van werken bij een kleine netbeheerder, er is veel variatie. Het belangrijkste voor mij is dat ik plezier heb in mijn werk, geld is niet altijd zaligmakend. Als je een burn-out krijgt en helemaal opbrandt, en je kunt niet meer werken, dan is het dat niet waard geweest.

Wat betekent de “Slimste Handen” voor jou?

Voor mij gaat het om het delen van kennis. Ik wil geen kennis voor mezelf houden. Je kunt het niet alleen, je moet het samen doen en bereid zijn om te delen. Als je iets weet wat de ander niet weet, geef het dan aan elkaar mee.

Is volgens jou de waardering van vakmensen belangrijk?

Ja, dat is er momenteel heel erg. Bij ons worden de jongens goed beloond. Er is straks een wereld vol mogelijkheden voor vakmensen.