Interview met genomineerde Jan (Indaver)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Jan Meijaard is genomineerd door collega Bianca Hertogh. Zij heeft Jan genomineerd om de volgende reden: "Jan deelt zijn kennis graag met collega's van eigen locatie, maar ook van andere locaties. Hij leert ook graag van ervaringen van anderen (oa. op vlak van veiligheid). Jan is voor velen een vraagbaak. Hij heeft jarenlange ervaring als operator bij oa Indaver. Heb je een vraag, bij Jan krijg je altijd een antwoord, ook als hij het antwoord op je vraag even schuldig moet blijven (want "dat weet ik niet"of "dat zoek ik voor je op" zijn antwoorden!). Jan is een natuurmens, ook op het werk heeft hij oog voor de natuur. Zo heeft hij vanuit de TD vleermuizenkasten opgehangen voor de aanwezige vleermuizen, een groot bijenhotel neergezet, bloembedden laten inzaaien en "bewaakt" hij de broedplaats voor een koppeltje roofvogels". Wij hebben Jan gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Jan, allereerst van harte gefeliciteerd met jouw nominatie! Was je er van op de hoogte?

De collega die me genomineerd heeft, heeft het tegen me gezegd. Toen zei ik: "dat is nergens voor nodig, er zijn mensen die slimmer zijn en meer weten, dus laat hen maar voorgaan."

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Ik loop al best lang rond bij Indaver. Ik begon als operator, daarna meewerkend voorman, coördinator, en uiteindelijk ben ik hoofd technische dienst geworden. Nu ben ik hoofdverantwoordelijk voor onderhoud en infra. Als je de plant goed kent, heb je voorsprong op andere collega’s en kun je ondersteunend werk doen.

Vind je je huidige functie de leukste tot nu toe?

Het is zeker de meest uitdagende functie tot nu toe. Er zijn veel projecten en uitbreidingen, en we hebben een vacature voor een elektricien die openstaat. Het werk is heel divers, van kleine reparaties met een schroevendraaier tot het asfalteren van het hele terrein. Er is altijd genoeg te doen!

Waar ben je het meest trots op in je werk?

Ik ben trots als ik zaken in goede banen kan leiden. Bijvoorbeeld als er grote projecten zijn uitbesteed die niet goed gaan. Samen met mijn collega Bianca heb ik de verbouwing van het labo geregeld. De verbouwing was binnen budget en op tijd af. We hebben hele goede afspraken gemaakt en veel “communiceren, communiceren, communiceren” helpt. Dat communiceren is voor velen een struikelblok. Het nakomen van afspraken en elkaar ondersteunen vind ik verschrikkelijk belangrijk. Daarnaast ben ik er ook trots op dat jonge operators bij mij binnen komen lopen voor vragen.

Jouw collega Bianca heeft jou genomineerd en schreef een mooi verhaal over jou en zei onder andere “Jan deelt zijn kennis graag met collega's van eigen locatie, maar ook van andere locaties. Hij leert ook graag van ervaringen van anderen (oa. op vlak van veiligheid).”

Dat klopt ja!

Gebeurt dat kennisdelen veel?

Ja, eigenlijk delen we kennis met iedereen die hier binnenkomt, zowel bottom-up en top-bottom. We bespreken projecten en vragen de jongens mee te denken, bijvoorbeeld een lasser. We stellen vragen zoals "Wat vinden jullie van ons idee? Zal het werken? Wat denken jullie?" Het is gewoon heel belangrijk om hun mening te horen, vooral als het gaat om veiligheid. Elke maand hebben we overleg met de jongens, en bespreken we alle reglementen. Je ziet dat dat goed werkt.

Mooi die gezamenlijke kennisdeling. Wordt er veel naar technici geluisterd?

Degenen die met mij samenwerken op het gebied van mechanica en elektronica zijn ervaren mensen die al langer meedraaien. Wanneer zij tips geven, wordt dat natuurlijk opgepakt. Dit is heel belangrijk. Er zijn veel mensen die de hele dag aan hun bureau zitten en denken dat ze weten hoe het werkt, maar er is soms een groot verschil tussen theorie en praktijk.

Merk je dat er voldoende waardering is voor de praktijk?

Ja, dat merk ik aan de jongens en aan de afdeling. Als er een storing is, blijven mensen tot het klaar is, als het redelijk is. En als het niet lukt, proberen we het gewoon de volgende dag vroeg voor elkaar te krijgen. We werken van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, dus het is geen continu bedrijf. Maar als het nodig is, schakelen de collega's en blijven ze gewoon zonder dat ik er twee keer om hoef te vragen. Aan de andere kant, als ze zelf een keer iets hebben thuis, zeg ik direct "ga maar naar huis, dat is veel belangrijker".

Daarnaast schreef Bianca in haar nominatie “Jan is een vraagbaak voor collega’s. Hij heeft jarenlange ervaring als operator bij Indaver. Heb je een vraag, bij Jan krijg je altijd een antwoord, ook als hij het antwoord op je vraag even schuldig moet blijven (want "dat weet ik niet"of "dat zoek ik voor je op" zijn antwoorden!). Wat vind je daarvan?

Ik vind dat niet anders dan normaal. Als er collega's vragen hebben en deze worden niet beantwoord, komen we niet verder en dat is niet goed voor het bedrijf. Als er kennis is en we deze kunnen delen, kan iedereen alleen maar groeien. Als ik een vraag stel en geen antwoord krijg, is dat voor mij niet bevredigend. Ik kan me voorstellen dat dat voor anderen ook zo is.

Hoe zijn je collega’s?

Ik heb hele goede collega's. Als er iets is, ben ik heel direct en zeg ik het gewoon. Sommige mensen vinden dat moeilijk om mee om te gaan, maar de meeste mensen waarderen het enorm. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En als het andersom zo is, dan mag dat ook. Ik vind dat heel belangrijk, niet eromheen draaien.

Daarnaast was het leuk om te lezen in jouw nominatie dat je een natuurliefhebber bent en oog hebt voor de natuur, ook tijdens je werk. Kun je daar eens wat meer over vertellen?

Wij zijn een afvalverwerkingsbedrijf en ik vind natuur gewoon heel erg belangrijk. Bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe opslag, stond een kersenboom te dichtbij. Er werd voorgesteld om de kersenboom te verwijderen. Toen zei ik “dat wil ik nog weleens zien”. De verbouwing is inmiddels afgerond en de kersenboom is blijven staan. In het voorjaar is het een prachtige blikvanger wanneer hij bloeit. Hij staat recht voor de poort, dus iedereen die het terrein betreedt, ziet hem staan. Ook hebben we in de plant verschillende leidingen die niet gebruikt worden, hier zitten torenvalken in te broeden. We hebben een bloemendijk in laten zaaien voor onze insecten en aan het kantoorgebouw hebben we een aantal vleermuiskasten opgehangen. Zo speelt er eigenlijk van alles. Vanuit het bedrijf is er ook duurzame dinsdag, toen hebben twee collega’s uitgelegd hoe het hier aan toe gaat. Dat vind ik mooi, zeker omdat we een afvalverwerkingsbedrijf zijn, is het een extra visitekaartje.

Zou je de jongere generatie ook aanraden om jouw werk te gaan doen?

Ja, ik heb toevallig vorig jaar een stagiair gehad en wanneer hij klaar is met de opleiding, komt hij terug om hier te werken. Dus dat is heel erg leuk!