Interview met genomineerde Rachel (Vattenfall)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Rachel Middelkoop-Opdam (57) is genomineerd door leidinggevende Christie Caes EN directe collega Siebe Brandsma. Zij hebben Rachel genomineerd met de volgende redenen: "Ze heeft erg veel kennis en is er altijd voor onze klanten en monteurs" en "Rachel leidt alles in goede banen voor onze Monteurs en opzichters, staat onze klanten te woord en geeft ondersteuning aan onze beheerders". Wij hebben Rachel gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Rachel, allereerst gefeliciteerd met je nominatie! Hoe vind je het dat je bent genomineerd?

Heel leuk!

Kan je me iets vertellen over je werk?

Ik ben 17 jaar lang storingscoördinator geweest, sinds kort ben ik begonnen als werkvoorbereider beheer. Dit is een geheel nieuwe functie binnen onze afdeling, dus ik kan daar nog niet heel veel over vertellen. Op dit moment ben ik druk bezig om nieuwe collega’s in te werken voor mijn oude functie. Als storingscoördinator was ik druk met het oplossen van problemen, het magazijn draaiende houden, het aansturen van collega's en klantcontact onderhouden. Mijn taak was vooral om de boel draaiende te houden en storingen bij de klant opgelost te krijgen, op welke manier dan ook. In die functie wilde ik altijd al direct aan de slag als ik iets zag gebeuren op de afdeling. Mijn nieuwe functie is eigenlijk een voortzetting van de vorige, maar nu kan ik nog dieper op zaken ingaan, nog dieper dingen uitzoeken en zaken voorbereiden. Daar krijg ik nu meer tijd voor.

En kan je me ook iets meer vertellen over werken bij Vattenfall?

Ik vind het hier heel prima, ik zit er al 30 jaar. Het was eerst een regionaal energiebedrijf, toen werden verschillende regionale bedrijven samengevoegd tot Nuon, en toen werd het overgenomen door Vattenfall. Ik kan het niet meer vergelijken, 30 jaar geleden waren het andere tijden en de wereld zag er heel anders uit. De laatste 5 a 10 jaar is duurzaamheid bijvoorbeeld heel belangrijk geworden. Ik probeer daar aan mee te werken, door efficiënt te werken. Ik vind het heel fijn om hier te werken en vind het ook fijn om met veel mannen te werken.

Ja, want het lijkt me toch best een 'mannenwereld' waarin je werkt. Hoe vind je dat?

Vroeger werkte ik met bijna alleen maar mannen, nu zijn er al wel iets meer vrouwen in beeld. Ik vind het eigenlijk wel fijn, ik werk graag samen met mannen. Je kunt heel direct zijn. Ik probeer altijd efficiënt te plannen en de werkzaamheden uit te voeren, dat we niet 3 keer hetzelfde doen en dat we het 1 en ander combineren, dat zie je alleen als je je oren en ogen goed openhoudt.

Je gaf aan dat je hier al 30 jaar werkt en 17 jaar aan de slag bent als storingscoördinator. Wat deed je dan voordat je storingscoördinator was? 
Ik begon als directiesecretaresse. Ik ben dus echt heel wat anders gaan doen. Toen we gingen fuseren met NUON waren er natuurlijk heel veel directiesecretaressen ‘over’ en toen ben ik in de storingen verzeild geraakt. Destijds hadden ze zoiets van: is dit wel iets voor jou? En ik moest er zelf ook wel echt even aan wennen.

Dat lijkt me inderdaad heel anders! Wat is het grootste verschil?

Als directiesecretaresse was ik gewend om met een directie te werken. Nu werk ik echt met mensen in het veld en met een hele afdeling. In het begin was dat dus wel even wennen, maar daarna vond ik het heerlijk.

En wat vind je het mooiste aan je beroep?

Ik vind het leuk om dingen te regelen. Dat kwam in zowel mijn werk als secretaresse als mijn werk als storingscoördinator terug en is ook heel belangrijk in mijn nieuwe functie. Ik heb graag dat er lekker voortgang in het werk zit, echt lekker de vaart erin. Een beetje actie en energie!

Je collega’s gaven aan dat je alles altijd in goede banen leidt, klanten altijd te woord staat, dat je veel kennis hebt en altijd klaarstaat voor je collega’s. Wat vind je daarvan?

Het is wel zo! Ze hebben een goed beeld van me. Ik was eigenlijk vooral verrast dat ik ben genomineerd. Ik zeg altijd maar: ik doe gewoon mijn werk. Het wordt ook van mij verwacht dat alles op rolletjes loopt en dat de klant geholpen wordt. Dan denk ik: wat is daar bijzonder aan? Ik doe gewoon mijn werk. Ik vind het fijn om slagen te maken, vooruitgang, verbetering, lekker dingen wegwerken.

Wat betekent 'De Slimste Handen’ voor jou?

Ik sta natuurlijk niet met een Baco te sleutelen, dat niet. Maar slim plannen en slim gegevens aanpassen en zorgen dat alles weer up to date is, zo zie ik ‘De Slimste Handen’. Zorgen dat alles in orde is en de afdeling aansturen.

En zijn er ook dingen die je minder leuk vindt aan je werk?

Nou eigenlijk niet! Na 17 jaar te hebben gewerkt als storingscoördinator was ik toe aan een nieuwe uitdaging en de kans deed zich voor!

En heb je leuke collega’s?

Ja, ik heb hele fijne collega's. Je wordt serieus genomen, we maken een grapje en nemen elkaar wel eens in de maling, maar kunnen ook vooral hard doorwerken. Het is altijd leuk om elkaar weer te zien om 8 uur 's ochtends. De werksfeer als directiesecretaresse is heel anders dan met een hele afdeling, hier is wel wat meer ruimte voor een geintje. Hier kun je lekker jezelf zijn.

Waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe? 
Ik ben er trots op dat ik alles denk ik onder controle heb. Elk probleem pak ik op en daar verzin ik wel een oplossing voor. Ik heb controle over het werk en de problemen die er zijn. Ik kan niet alles oplossen, maar veel mensen komen wel naar mij toe met problemen omdat ik veel kennis heb. Soms ben ik ook wel streng, maar wel altijd rechtvaardig. Af en toe moet je de teugels aantrekken, maar altijd op een positieve manier. Dan weten de mannen ook waar ze aan toe zijn. Je kan beter direct zijn, dan weet iedereen wat ze aan mij hebben. Mijn bijnaam op het werk is: de ijzeren dame. Dat schijnt positief te zijn. Wat ik zeg, dat doe ik ook.

Haha! En zou je het mensen aanraden om hetzelfde werk te doen?
Zeker! Vandaag is er 1 begonnen en 4 weken geleden een ander om mij op te volgen. Dan kan ik lekker wat anders doen, daar verheug ik me op! Daar heb ik echt zin in, om mijn nieuwe functie uit te zoeken.

En tot slot, wil je nog iets meegeven aan de toekomstige generatie technische vakmensen?

Wat ik wel wil meegeven, voor jonge mensen vind ik dat ze goed doorzettingsvermogen moeten hebben. Ik merk wel eens van ‘nou dat weet ik niet, dus dat ga ik niet doen’. Soms moet je echt even doorzetten als je iets wil bereiken. Of dat nou op je werk of privé is, met het kopen van een huis of in je carrière, niks gaat van een leien dakje, je moet echt doorzetten en het valt niet mee. Dat was in mijn tijd niet anders. Je begint onderaan en ook al duurt het jaren, gewoon doorzetten als je iets wil bereiken. Mijn dochter kreeg na maanden eindelijk een stageplek. Mijn wijze les: doorzetten.