Interview met genomineerde René (Aqualysis)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

René Aalderink is genomineerd door directe collega Ryan Hoekman. Ryan zegt over René: “René is altijd nieuwsgierig en altijd op onderzoek uit. Hij is altijd positief op zoek naar nieuwe oplossingen die vernieuwend zijn en er maatschappelijk toe doen". Wij hebben René gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Gefeliciteerd Rene, je bent genomineerd voor de Slimste Handen, wat vind je daarvan?

Ik houd er niet zo van om in de belangstelling te staan, maar blijkbaar dachten mijn collega’s daar anders over.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben René Aalderink, kom uit Lochem en ik werk sinds 2014 bij het Waterlaboratorium Aqualysis in Zwolle. Ik heb milieuchemie gestudeerd. In het eerste jaar heb ik een analistenopleiding gedaan, vervolgens was het meer gericht op milieuchemie. Kort gezegd richt de opleiding zich op de verspreiding van microverontreinigingen in water, lucht en bodem. Ik voer nu onder andere analyses uit in oppervlaktewater, afvalwater en bodemwater, de analyse van microverontreinigingen zoals bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen staat hierbij centraal.

Hoe verloopt het werken in het laboratorium?

Wij analyseren de (water)monsters van vijf waterschappen die tevens eigenaar zijn van het laboratorium. De monsters worden genomen door monsternemers. Vervolgens komen de monsters aan op het organisch lab waar we ze verder analyseren. Voor elk nieuw component, bijvoorbeeld PFAS, ontwikkelen we een nieuwe analysemethode, deze moeten allemaal gevalideerd worden. We zijn ook geaccrediteerd, ons kwaliteitssysteem wordt elk jaar gecontroleerd.

Wat vind je het leukst aan je werk als chemisch analist?

Het werk is afwisselend, met genoeg uitdaging. Nieuwe analyse-en onderzoeksmethodes worden ontwikkeld en bestaande analysetechnieken worden geoptimaliseerd. Wat ik het leukste vind, is het doen van onderzoeken. Ik kan mijn creativiteit hier goed in kwijt. Daarnaast voer ik ook reguliere analyses uit.

En heb je leuke collega’s?

Ik ben onderdeel van de afdeling chemie op het organisch lab. Ik heb leuke collega’s waar ik goed mee kan samenwerken, we vormen samen een goed team.

Jouw collega Ryan Hoekman schrijft in haar nominatie over jou: “René is altijd nieuwsgierig. Altijd op onderzoek uit. Altijd positief op zoek naar nieuwe oplossingen die vernieuwend zijn en er maatschappelijk toe doen.”

Ze heeft het goed verwoord, ik ben wellicht wat bescheiden. Ik houd ervan om tussen de bedrijven door dingen te ontdekken en te onderzoeken. Soms vragen collega’s zich af wat ik aan het doen ben. Ik vind het gewoon leuk om tussendoor nieuwe dingen uit te proberen, dat vind ik interessant.

Is dat nieuwe dingen onderzoeken wat het werk voor jou leuk houdt?

Ja, hierdoor blijft het werk aantrekkelijk met genoeg uitdaging. De afwisseling is voor mij fijner dan alleen analyses doen. Er zijn trouwens voldoende mensen met veel slimmere handen dan ik.

En wat betekent 'de Slimste Handen' dan voor jou? En vind je dat er genoeg waardering is voor de Slimste Handen?

Het houdt voor mij in dat je creatief, analyserend en nieuwsgierig bent om zodoende tot een mooi resultaat te komen. Ik denk dat er meer waardering mag zijn voor slimme handen. Iedereen zet zich overigens in, het voelt dan niet goed om alle credits op jezelf te nemen. We doen het samen, andere collega’s stellen je in staat om je slimme handen te gebruiken.

Zou je jouw werk als analist aanraden aan anderen?

Ja, het is een leuk beroep. Daarnaast het komt ten goede van een maatschappelijk doel, namelijk het milieu.We houden het milieu schoon door te controleren op verontreiniging in de natuur en door hier vervolgens op te acteren. Dat is ook de achterliggende gedachte waarom ik destijds milieuchemie ben gaan studeren.

Wil je nog iets meegeven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen?

Zeker, het is een mooi vak met genoeg uitdaging!