Interview met genomineerde Ronald (Eneco)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Ronald Teeuwen is genomineerd door zijn leidinggevende Cor Stevens. Hij heeft Ronald genomineerd om de volgende redenen: "Hij staat altijd klaar om een iedereen in onze organisatie te helpen. Hij heeft het overzicht zodat het werk altijd veilig en volgens planning verloopt. En als dat dan een keer niet zo mocht zijn, wordt er gewoon een tandje bij gezet met een grote glimlach". Wij hebben Ronald gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Allereerst gefeliciteerd met je nominatie! Zou je wat over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Ronald Teeuwen en ik ben 44 jaar. Ik heb een zoon van 11 en een vrouw en ik woon in Maarssen. Ik werk nu 4,5 jaar bij Eneco, als BHR (Brand-, Hulp- en Reststoffen) medewerker. We werken in een team van 7. Ik ben begonnen als medewerker en ben nu bezig om Senior te worden, zodat ik leidinggevende kan worden van mijn huidige team. Ik ben verantwoordelijk voor de bestellingen voor voorraden van biomassa voor de centrale, de bestellingen van chemicaliën en het contact met leveranciers.

Wat leuk! En stuur je nu ook al aan?

Ja, ik heb nog wel een collega boven mij maar, als hij weg is, regel ik het. Ik zet in mijn huidige functie ook mensen aan het werk.

En waar werk je precies?

Ik werk in de biomassacentrale in Utrecht en wij regelen de stadswarmte. We moeten verduurzamen en daarom van het gas af. Mensen in Utrecht hebben door ons warm water en verwarming. Onze fabriek bestaat pas 4 jaar en is een nieuwe stap naar verduurzaming.

Hebben jullie daar genoeg mensen voor?

We hebben veel elektriciens, werktuigkundigen en onderhoudspersoneel in dienst maar er zijn er nog veel meer nodig!

En wat heb je hiervoor gedaan?

Ik ben uitvoerder bij een hoveniersbedrijf geweest. Ik deed vooral het uitgraven en aanleggen van buitenplekken. Dat was best wel zwaar werk en ik moest ook veel reizen voor mijn werk.

En hoe kwam je erbij om over te stappen naar je huidige werk?

Mijn schoonvader heeft 42 jaar op de centrale gewerkt en dankzij hem ben ik dit gaan doen.Wat is het mooiste aan je werk?Het leukste vind ik de veelzijdigheid in het werk, je functie is je functie, maar een functieomschrijving maken is niet te doen. Elke dag als ik hier naar toe rij kijk ik naar die 2 schoorstenen, en als er 1 uit staat weet ik alweer dat we aan de bak moeten. Elke dag is anders. En alles is goed geregeld bij Eneco. Het is een groot bedrijf, ze letten goed op veiligheid en dat is heel belangrijk, want alles is warm, staat onder hoge druk of is heet.

En ervaar je wel eens stress of een hoge werkdruk?

Het valt wel mee. Als er weer een storing is, moet je een hele hoop regelen. Je moet veel schakelen tussen mensen en er zijn veel mensen bij betrokken. Of zoals net, moet je dan soms wel 10-12 vrachtwagens afzeggen voor levering want we hadden er geen plek voor.

En Ronald, je bent door een collega genomineerd. Heb je leuke collega’s?

Ik heb het goed naar mijn zin met mijn collega’s!

Waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?

Dat we elke dag met onze ploeg aan iets beginnen en het bijna elke dag ook afkrijgen en resultaat behalen. We flikken het toch altijd maar weer om het voor elkaar te krijgen. Ook met een storing, komen we bij elkaar en lossen we het op.

Mooi om te horen! En zou je het anderen aanraden om dit werk te doen?

Ja zeker, Eneco is een hele goede werkgever. Het is veelzijdig werk en je kan er alle kanten mee opgroeien. Door de energietransitie gaat alles zo hard en kan je nog veel kanten op. Dat gevoel om te kunnen leren geeft Eneco je ook echt. In ‘Het Goede Gesprek’ kan je aangeven wat je wilt.

Je collega Cor zei over jou: “Hij staat altijd klaar om een ieder in onze organisatie te helpen, heeft het overzicht zodat het werk altijd veilig en volgens planning verloopt, en als dat dan een keer niet zo mocht zijn, wordt er gewoon een tandje bij gezet met een grote glimlach”. Cor zei dat hij meteen aan jou dacht. Je komt natuurlijk uit een heel ander vakgebied en je hebt het allemaal wel zo eigen gemaakt!

Soms is het even zuchten en dan schouders er weer onder en aan de bak! Het is ook belangrijk om dingen soms los te laten. Maar eigenlijk gaat het wel heel goed.

Wat betekent 'De Slimste Handen’ voor jou? Is waardering voor vakmensen belangrijk?

Jazeker, dat is heel belangrijk. Als hier de juiste mensen niet meer binnenkomen of als er geen aandacht meer is voor de mensen, dan is er dus geen stadswarmte meer.

Zou je nog iets mee willen geven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen?

Vraag eens informatie op, of ga eens op een school kijken waar ze met hun handen werken. Je moet niet altijd alleen aan HBO denken. Er moet meer over bekend worden, veel jongeren weten niet eens wat een elektricien of een loodgieter precies doet.