Interview met genomineerde Sidaty (IJskoud B.V.)

Sidaty is genomineerd door zijn collega Sascha, voor de Slimste Handen van Amsterdam 2024!

Dit schrijft Sascha over Sidaty:
Sidaty is een doorzetter. Geboren in Senegal en in Nederland komen wonen waar hij de taal heeft geleerd en zijn technische diploma's heeft behaald. Sidaty geeft niet op voordat hij een installatie weer draaiend heeft. In de binnenstad van Amsterdam komt hij op plekken waar hij niet altijd even makkelijk bij de installatie kan. Hij zorgt er voor dat het hem toch lukt. Sidaty is altijd bereid om naar een klant met problemen te rijden. Ook al is hij op weg naar huis; hij keert om en gaat naar de klant toe. Ook zijn collega's helpt hij uit de brand als die tijdens hun weekdienst onverhoopt iets anders hebben. Sidaty neemt vaak de dienst dan over.
Behalve slimme handen in de koeltechniek, gebruikt hij zijn handen en hoofd ook voor projecten in zijn geboorteland Senegal. Hij zamelt geld in en zorgt dat waterputten worden gebouwd met lokale helden voor inwoners van dorpen die anders vele kilometers moeten lopen om bij drinkwater te komen. En ook helpt hij de Senegalese gemeenschap in Nederland; onlangs organiseerde hij dat een belangrijk persoon uit Senegal kwam spreken op een bijeenkomst over hoe om te gaan met cultuurverschillen binnen de Senegalese en Nederlandse opvoeding. Kortom een collega van GOUD!''

Door dit interessante verhaal wilden wij graag Sidaty interviewen! Lees het interview hier:

Hi Sidaty, gefeliciteerd met je nominatie! Kan je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Sidaty, ik kom uit Senegal. Ik ben sinds 1998 in Nederland. Sinds 2006 werk ik bij IJskoud.Daar doe ik storingen en onderhoud.

En wat vind je leuk aan je werk?De wisselende dingen die ik doe, en de wisselende plekken waar ik naartoe ga. Van ziekenhuis tot fabriek, van hotel tot crematorium, politiebureau.. ik kom overal! Ik werk soms met collega’s, en soms alleen, dat verschilt ook.

Dat klinkt goed! Heb je leuke collega’s?

Ja, ik heb hele leuke collega's!

En hoe ben je bij IJskoud terechtgekomen?

Ik was bezig met opleiding tot elektricien. Toen werd ik gevraagd om stage te lopen bij IJskoud. Ik zei, maar ik ben elektricien! Maar bij IJskoud hadden ze mensen nodig, en toen ben ik daar gekomen voor een vakantiestage. Uiteindelijk mocht ik blijven, en heb ik de overstap gemaakt van elektricien naar koeltechniek. Op het ROC, bij mijn opleiding, ben ik toen verplaatst van de eerste etage naar de begane grond. Zo ben ik bij IJskoud terecht gekomen, en nu werk ik er al 18 jaar.

Mooi verhaal. En leer je nog steeds nieuwe dingen?

Elke dag leer ik nieuwe dingen. Dat is ook wat dit werk leuk maakt!

Waar ben je trots op in je werk?

Ik ben trots als ik een oplossing vindt voor klanten. Ik ben iemand die niet ophoudt, ik ga door tot ik het oplos, en houd pas op als het echt niet anders kan.

Wat vond je ervan dat je genomineerd was?

Ik was erg verrast! Maar ik vond het erg leuk om te horen. Ik ben iemand die altijd oplossingen zoekt, in het werk, of in de planning. Als mensen een probleem hebben dan denken ze eerst aan mij.

Dus iedereen kan bij jou terecht!

Ja, ik zeg makkelijk ja! Maar mijn nee is gewoon nee.

In jouw nominatie noemt Sacha ook dat je je inzet voor projecten in Senegal. Kan je daar iets over vertellen?

Ik bouw waterputten in dorpjes. Ik wil graag mensen helpen. Vorig jaar heb ik een belangrijke man uit Senegal uitgenodigd voor een conferentie in Nederland. Dit jaar ga ik het weer organiseren.

Het klinkt alsof je het belangrijk vind om mensen te helpen!

Ja, dat heb ik van mijn vader, die hielp ook veel mensen. Ik vind het leuk om mensen te helpen als ze een probleem hebben.

Denk je dat er voldoende waardering is voor vakmensen zoals jij?

Ik ben niet iemand van de waardering! Ik doe dingen liever stiekem, en dan ben ik weg. Als je mij bedankt, dan word ik een beetje verlegen. Ik ben niet iemand die graag op het podium staat. Ik blijf liever op de achtergrond, en doe wat ik moet doen.

Zou je ook iets willen meegeven aan de toekomstige generatie die jouw beroep gaat uitoefenen?

Wat ik ze kan aanraden is om niet te snel op te houden. De nieuwe generatie houdt te snel op. Het is belangrijk om geduld te hebben. Ook in de koeltechniek!