Interview met genomineerde Wilco (Vitens)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Wilco Kwakkel is genomineerd door verschillende collega's. Collega Chris heeft hem bijvoorbeeld genomineerd om de volgende reden: "Wilco is heel erg gedreven in het opleiden van nieuwe vakmensen daarnaast maakt hij overdag en 's avonds alle lekkages". Wij hebben Wilco gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Wilco, 39 jaar en 14 jaar monteur bij Vitens.

Wat doe je precies als monteur bij Vitens?

Voornamelijk lekkages maken.

Waar haal jij energie uit in je werk?

Elk lek is weer een uitdaging. Ik krijg er energie van dat je het dan toch voor elkaar krijgt dat een klant weer water heeft. Vaak zijn ze erg blij als je langskomt en het voor ze oplost.

Werk je aan die lekken met een groot team?

Ja, we hebben zo’n 24 man. We zijn met een mannetje of 13 in de storingsdienst die alles kunnen en doen.

Jouw collega Chris zegt over jou “ Wilco is heel erg gedreven in het opleiden van nieuwe vakmensen daarnaast maakt hij overdag en 's avonds alle lekkages.” Klinkt als een drukke baan, hoe zorg je voor ontspanning tijdens je werk of privé?

Met elkaar hebben we het erg gezellig, we helpen elkaar ook veel. Als de een het heel zwaar heeft dan lossen we elkaar af of helpen we elkaar. Privé gaan we ook met elkaar om, dus wat dat betreft zit het altijd goed! Anders wordt het ook wel moeilijk, dan kan het taai zijn, vooral ‘s nachts.

Jouw collega’s zeggen dat je gedreven bent in het opleiden van nieuwe vakmensen. Vertel eens..

Dat doe ik inderdaad sinds kort en vind ik wel leuk; de jongere jongens meenemen en wegwijs maken in het werk. Ze zitten wel op school en leren uit boeken, maar in de praktijk is het vaak toch wel anders. Het is leuk als ze dat ook meemaken. Leuk om te zien dat ze er eerst niet zoveel verstand van hebben en een paar jaar later goede monteurs worden!

Jouw collega Mark zei in zijn nominatie: "Wilco maakt alle lekkages en helpt iedereen er doorheen.” En Arend vult in zijn nominatie aan: “Wilco gaat altijd elke dag voorop in de strijd." "Werkelijk waar maakt hij continu alle hoofdleiding lekkages groot en klein.”

Goh wat een complimenten joh!

Hoe ben je erachter gekomen dat je bent genomineerd?

Ik zag ze al een keer smoezen en ze hadden het al een keer over de slimste handen. Volgens mij is twee jaar geleden Arend genomineerd dus nu krijgen we mail over de slimste handen. Ik denk dat ze elkaar een beetje hebben aangestoken.

En wat vind je ervan?

Ik vind het wel leuk.

Waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?

We hebben een mooi team, dat is denk ik iets om trots op te zijn. We hebben een paar goede jongens erbij, dat zorgt voor betere motivatie.

En zou je mensen aanraden om jouw werk als monteur te gaan doen?

Zeker wel! Als ze willen werken, het is niet altijd even leuk werk. Ook omdat het ‘s nachts is en in de modder. Het kan wel pittig zijn maar overal is wel eens wat. Het is leuk om de klant te helpen, je bent veel onderweg dus je ziet nog eens wat. Er is veel afwisseling.

Wat betekent de Slimste Handen voor jou?

Een keer leuk dat er iets is. Dat ze je hebben opgegeven, is hartstikke leuk natuurlijk. Dat zegt ook wel weer wat.

Is volgens jou de waardering van vakmensen belangrijk?

Ja, ik denk dat het af en toe wel onderschat wordt. Het is altijd vanzelfsprekend dat je water, gas of stroom hebt. Maar als mensen het een keer niet hebben dan begrijpen ze het niet. Het is dan wel belangrijk dat je technische jongens hebt. Er wordt soms op afgegeven maar het is toch belangrijk. Tegenwoordig werkt iedereen achter de laptop. We kunnen steeds minder snel goede jongens krijgen. Dan is een beetje waardering toch wel leuk.