De laatste dag van de TechCrossOver bij AVR

26 mei 2023 | TCO dag 4 | Indrukwekkende rondleiding en inspirerende presentaties

Op het moment dat we aan komen rijden, staat Cocky Stijger ons al op te wachten. Zij heet ons hartelijk welkom en brengt ons naar de juiste zaal. Hier worden de teamcoaches eerst verrast door één van de deelnemers met een tomatenplant uit eigen moestuin. Vervolgens vertelt Cocky ons meer over wat er allemaal gebeurt binnen AVR. Het wordt ons duidelijk dat het zeker niet ‘klaar’ is met afval op het moment dat je het weggooit, er volgt nog een hele wereld om het te verwerken.


De teams hebben vervolgens nog ongeveer twee uur de tijd om hun conclusies op het thema, hun persoonlijke ontwikkeling en hun ervaringen van de afgelopen drie dagen in een presentatie te gieten. Dit alles met uitzicht over het terrein van AVR, de aanvoerroute vanaf het water of met uitzicht op de kantine waar onze lunch alvast wordt voorbereid.


Het kijkje in de keuken
Cocky en deelnemer Dennis nemen ons mee naar buiten. Dennis werkt als logistiek voorman bij AVR en vertelt ons alles over hoe het afval binnenkomt en hoe hij ervoor zorgt dat het vervolgens op de juiste plek terechtkomt. Cocky leidt ons verder rond over het terrein. We ontdekken dat het daadwerkelijk verbranden van het afval slechts een klein deel van het terrein inneemt. Ook leren we hoe AVR er steeds meer naar streeft om haar restproducten te minimaliseren en zo veel mogelijk te recyclen. Dát is de wereld die volgt nadat wij het afval weggooien.


Na de rondleiding is de tafel voor ons gedekt, staat er een kop soep voor iedereen klaar en genieten we van de gesmeerde broodjes en het verse sap. Dit zorgt voor de juiste ontspanning zo vlak voor de eindpresentaties.


De presentaties
Vanaf half twee zijn de gasten uitgenodigd, om twee uur worden de eindpresentaties geopend. Van het team dat zich heeft verdiept in hoe je een team creëert dat van fouten kan leren, leren wij een stappenplan waarmee je als leidinggevende het gesprek aan kunt gaan met je teamleden. In het team is dit format ook getest en wat blijkt? Het werkt! Door het gesprek in de praktijk te oefenen, is er nog een belangrijke stap aan het format toegevoegd, namelijk het tonen van begrip.


‘Ouwe jongens krentenbrood’
Het team dat zich heeft verdiept in het creëren van een prettige werksfeer gaat tijdens de presentatie het gesprek aan met hun teamcoach. Allereerst beantwoorden zij de vraag: wat maakt dat de werksfeer in dit team zo prettig is? In dit team is het al snel ‘ouwe jongens krentenbrood’. Dit is voor het publiek ook meteen duidelijk. De humor zit er goed in bij deze club. Om een goede werksfeer neer te zetten is het verder belangrijk dat je naar elkaar luistert, elkaar vertrouwen geeft en dat nieuwe mensen direct in de groep worden opgenomen.


Geïnspireerd door opa
Het team dat tijdens de TechCrossOver heeft gewerkt aan het thema 'Hoe kan ik anderen enthousiast maken voor techniek', deelt hun eigen ervaringen met ons. Ze halen inspiratie uit gesprekken die ze als kind voerde met hun grootvader, die ook in de techniek heeft gewerkt. Maar ook uit een bevlogen gesprek op het juiste moment met een vriend. De focus ligt vaak op het creëren van iets met je handen en de vrijheid van het werk. Dit is vaak de reden dat deze deelnemers in de techniek zijn gaan werken. Dit gedachtegoed geven zij weer door aan de nieuwe generatie en vrienden-kennissen. Een enkele keer werken ze zelfs mee aan een enthousiast filmpje voor social media om meer jongeren te bereiken.


Als teamcoaches kijken wij terug op een geslaagde editie van de TechCrossOver. De deelnemers hebben zichzelf beter leren kennen. Ze weten wat belangrijk voor hen is in het werk en hebben stilgestaan bij onderwerpen waar ze niet elke dag mee bezig zijn.


Iedereen gaat met nieuwe energie en enthousiasme weer door en neemt de lessen mee.


Ben je nieuwsgierig geworden naar wat de TechCrossOver voor jouw organisatie, team of voor jezelf kan betekenen? Laat dit dan weten door dit formulier in te vullen en we nemen contact met je op!