'Het was gigantisch mooi dat we hadden gewonnen, om op mijn leeftijd zoiets nog in de pocket te krijgen!' - Interview met Ronald van Bestratingsbedrijf G. van Gelder/Fijn B.V.

Toen we online Ronald en zijn bedrijf tegenkwamen, wisten we meteen dat we hem graag wilden nomineren én interviewen! Met meer dan 35 jaar ervaring als stratenmaker is Ronald een echte vakman met een enorme passie voor zijn werk. In 2023 won hij zelfs, samen met een collega, het Nederlands Kampioenschap stratenmaken!

Hi Ronald! Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat je precies doet?
Ik ben Ronald Kragt, 54 jaar oud, en ik ben al meer dan 35 jaar stratenmaker. Het is een vak waar ik ooit als jongere in ben gerold en dat ik sindsdien met veel passie doe.

Hoe ben je destijds begonnen als stratenmaker?
Toen ik van de LTS kwam, had ik al wat ervaring opgedaan met vakantiewerk. Ik was altijd al bezig om wat bij te verdienen, en zo ben ik het vak ingerold. Daarna ben ik bij mijn huidige werkgever, Gelder en Fijn, terechtgekomen, waar ik nu al meer dan 35 jaar werk. En ik heb nog een paar jaar ervoor ergens anders gewerkt, ook een stratenmakersbedrijf.

Was straten maken een bekend beroep in jouw omgeving?
Ja, zeker. Ik kom uit Wezep, gemeente Oldebroek. In ons dorp zijn er veel stratenmakers. Er wordt weleens gezegd dat je in Wezep "met de stratenmakers in de hand geboren wordt."

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Ik begin vroeg, meestal rond zeven uur 's ochtends. In de zomer werk ik vaak tot drie of half vier in de middag. In de winter verschuift dat wat vanwege het donker. We werken meestal met twee of drie collega’s aan een project, afhankelijk van de grootte van het project. Sommige projecten duren maar een paar weken, terwijl andere wel een jaar of langer kunnen duren.

Is het fysiek zwaar werk?
Het is zeker niet licht, maar gelukkig maken machines het tegenwoordig een stuk makkelijker. We leggen nu veel stenen machinaal, wat een hoop scheelt.

Wat vind je het mooiste aan je werk?
Ik vind het mooi, het is een beetje mijn passie. Als ik dan ‘s avonds naar huis ga en achterom kijk dan denk ik ‘ik heb weer een mooi stukje werk gemaakt voor de mensen’. Ja, dat vind ik wel een soort waardering voor mezelf. Ik vind het prachtig mooi om te doen.

Het contact met andere mensen, en werken in de buitenlucht vind ik ook leuk.

Kun je in je werk ook creatief zijn?
Ja, meestal werken we volgens een tekening, hoe het een beetje moet gaan worden. Maar soms moet je zelf ook een beetje creatieve oplossingen zoeken, als iets niet helemaal uitkomt.

Je begeleidt ook een leerling. Kun je daar iets over vertellen?
Klopt, ik geef begeleiding aan een leerling stratenmaker. En dan hoop je natuurlijk dat die mensen in het vak verder gaan later!

Is er een groot tekort aan stratenmakers?
Ja.. je kunt wel wat krijgen, maar het valt niet mee om echt goede mensen te krijgen. Dat is overal denk ik, in de bouw, en noem maar op.

Vind jij dat vakmensen voldoende gewaardeerd worden?
In ons bedrijf hebben we niks te klagen, maar in het algemeen kan het altijd beter. Het is fysiek zwaar werk en na 40 of 45 jaar werken is het vaak genoeg geweest. Er mag best meer aandacht voor komen.

Je bent ook Nederlands Kampioen stratenmaker geworden. Hoe was die ervaring?
Dat was in 2023, tijdens een wedstrijd in Vriezenveen. Het was een tweedaags evenement waarbij twaalf koppels van elke provincie allemaal een parkeerplaats moesten bestraten, met een knipmachine. Iedereen kreeg dezelfde tekening.

Alles werd beoordeeld, van de lijnen en hoogtes tot de snelheid en samenwerking. Je werd op wel ongeveer 12 punten beoordeeld!

Het was gigantisch mooi dat we hadden gewonnen, om op mijn leeftijd zoiets nog in de pocket te hebben! Op den duur, als ik kleinkinderen krijg, dan kan ik zeggen: kijk, ik ben vroeger Nederlands kampioen stratenmaker geweest. Dat is hartstikke leuk!

Wat zou je willen zeggen tegen jonge mensen die stratenmaker willen worden?

Dit interview is afgenomen in het kader van het project De Slimste Handen van Gelderland. Dit initiatief wordt georganiseerd door CrossOver en is voortgekomen uit het landelijke project De Slimste Handen van Nederland, met de WENB als oprichtende partner.