Kennisdeelsessie begeleidingscapaciteit

Technisch Topwerkgever Traject

Voor het Technisch Topwerkgever traject dat wordt uitgevoerd om duurzame (zij-)instroom van technische bedrijven te verbeteren heeft er op 1 december een kennisdeelsessie plaatsgevonden met een groot aantal deelnemende bedrijven. Eén van de belangrijkste doelen van dit traject voor de WENB en AEB (Amsterdam Economic Board); expertise en initiatieven uitwisselen tussen technische bedrijven werd hiermee naar de praktijk gebracht.

Tijdens deze sessie gingen we specifieker in op het vraagstuk dat bij veel bedrijven speelt: ‘Hoe lossen we het begeleidingscapaciteit tekort op?’. Een aantal bevindingen uit de afgenomen scans werden gedeeld en besproken. Zo gebruiken de meeste bedrijven dezelfde onboarding voor alle nieuwe medewerkers, maken ze gebruik van een buddy-systeem en is er vaak geen verantwoordelijke voor het monitoren van begeleidingsacties.

Vervolgens gingen we in gesprek met Ron Muller, Hoofd Sectie Recruitment Advies & Ondersteuning, bij het Ministerie van Defensie. Ron vertelde dat met wel 20.000 werknemers het Ministerie van Defensie eigenlijk de grootste technische werkgever is van Nederland.

Bovendien gaf hij aan dat zij iedereen zelf moeten opleiden omdat elke werknemer een militaire opleiding moet hebben afgerond om vervolgens een andere functie te beklimmen. Een van Ron’s treffende adviezen luidt: ‘Je moet de begeleiding op orde hebben anders zijn ze zo weer weg’.

Het laatste gedeelte van de sessie gingen we in discussie over hoe je als klein, midden of groot bedrijf zo efficiënt mogelijk de begeleiding kan inrichten. Zo hebben grote bedrijven hun eigen bedrijfsschool maar kan dit alsnog niet alle vraag naar nieuwe technici aan en hebben kleine bedrijven waarbij er vaak maar een paar nieuwe medewerkers per keer starten geen mogelijkheid om hier klassen voor op te stellen.

Meer te weten komen over dit traject? Mail dan naar info@crossovernederland.nl

Robbin en Michiel | CrossOver