Het technisch personeelstekort is groot en groeiende en daarom delen de partners van VTi tijdens ontbijtsessies onderling hun kennis over instroom, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Op maandagochtend 7 april schoven dertig geïnteresseerden om 08.00 uur aan voor de presentatie van Simone van Wilgen van Bouwend Nederland en Aanvalsplan Techniek over de zojuist gelanceerde Ontwikkelpaden Techniek, Bouw en Energie.
Ontwikkelpaden geven inzicht en overzicht in hoe je kunt instromen, overstappen en doorgroeien binnen of tussen sectoren. Ze laten zien welke functies er zijn, welke vaardigheden je nodig hebt en welke opleidingen je kunt volgen om aan de slag te gaan. Simone: ‘het doel van deze ontwikkelpaden is helpen bij oriënteren; inzicht en overzicht bieden’. De ontwikkelpaden in de techniek, bouw en energie zijn ontstaan in 2023, waarbij gekeken is naar bijvoorbeeld de routekaarten bij Van Dorp ter inspiratie. Na een pilot met vier ontwikkelpaden, heeft het ministerie van SZW opdracht gegeven om deze paden in kaart te brengen voor alle kraptesectoren.
Want 45% van de zij-instromers geven aan door de bomen het bos niet meer te zien. Als je hen vraagt: ‘wat heb je nodig’, krijg je vier antwoorden: 1) overzicht van initiatieven, 2) inzicht en overzicht loopbaanpaden en opleidingsaanbod, 3) advies, coaching of begeleiding en 4) overzicht van financiering, subsidies en ondersteuning. Deze ontwikkelpaden kunnen worden gebruikt door zij-instromers en werkenden, maar ook leidinggevenden en adviseurs (in het publieke domein).
De ontwikkelpaden zijn tot stand gekomen op basis van interviews met de doelgroep. Elke sector heeft een ontwikkelpad; elk ontwikkelpad heeft een werkgroep. Werkgroepen bestaan uit werkgevers- en werknemersorganisaties, opleiders en bedrijven; zij vertegenwoordigen de sector. De ontwikkelpaden bevatten functieomschrijvingen, benodigde vaardigheden, welke opleidingen nodig zijn - zowel OCW erkende opleidingen, branche-erkende opleidingen als non-formele opleidingen - en welke opleiders deze aanbieden en waar.
Simone benadrukt dat het overzicht nog lang niet compleet is. ‘In vier maanden tijd hebben we bij 250 opleiders zo’n 10.000 opleidingen op weten te halen, maar dat is nog lang niet alles wat er is. De basis staat er, maar aanvullingen zijn altijd welkom’. Simone nodigt iedereen uit om input door te geven, zodat ze die mee kunnen nemen in een volgende versie. Vier keer per jaar is een aanpassingsmoment (met deadlines in maart, juni, septemeber en december), zodat actualisatie en uitbreiding mogelijk blijft. Salarisindicatie is zo´n kenmerk wat nog niet in de ontwikkelpaden is opgenomen maar wel op het verlanglijstje staan. ´Alhoewel je daar ook nog een discussie over kan hebben, want in een salarisindicatie kan veel ruimte zitten en dan weet je nog niks. Bovendien komt de vraag over salaris vaak pas later; eerst willen mensen verkennen of ze wel weg willen uit hun huidige baan en wat er dan wél bij hen past.’ Tegelijkertijd geven de deelnemers van de ontbijtsessie aan dat terugval in salaris voor veel zij-instromers in de praktijk een reden is om de overstap niet te maken. ‘Zij hebben al een bepaalde levensstandaard, huis met hypotheek; dat soort dingen.’
Simone: ‘Dit is gebaseerd op hoe de situatie nú is. Het legt heel veel bloot: waar geen aanbod bij een vraag is en natuurlijk of het aanbod wel past bij de vraag.´ Deze paden zijn de basis van het overheidsbeleid van de komende jaren op het gebied van re-integratie,
van-werk-naar-werk en leven lang ontwikkelen. Het nieuwe Stap-budget, de SLIM Scholingssubsidie, zijn aan deze paden gekoppeld, zodat er alleen nog gesubsidieerde scholingsmiddelen voor maatschappelijk cruciale sectoren beschikbaar zijn. Deze subsidie is vanaf 10 maart aan te vragen door werkgevers, vanaf september collectief door O&O fondsen, voor OCW erkende en NLQF ingeschaalde opleidingen, niet voor scholing die de werkgever verplicht moet betalen zoals VCA. Losse taalscholing kan niet gesubsidieerd worden, wel als deze gecombineerd wordt met een functiegerichte scholing.
De aanwezige deelnemers van zowel bedrijfsleven als onderwijs zien de impact van deze ontwikkeling. Het geeft een impuls voor zowel onderwijs als bedrijfsleven om gezamenlijk het gewenste aanbod vast te stellen en dat te kunnen faciliteren, denk bijvoorbeeld aan een cursus basiskennis van beveiligingsinstallaties in de avonduren. De ambitie om hier samen in op te trekken wordt uitgesproken en op die positieve en energieke noot verlaten alle deelnemers al dan niet met een broodje voor onderweg deze informatieve ontbijtsessie.