''Ook voor ons geldt dat we meerdere handen nodig hebben om samen iets te bouwen, iets te bereiken!” - Interview met Michel en Frits van Parc Spelderholt

Michel en Frits zijn praktijkbegeleiders van de afdeling onderhoud van Parc Spelderholt. 

Zij begeleiden studenten van 18-25 jaar met een licht verstandelijke beperking tijdens hun vier-jarige ontwikkelingstraject. 

De afdeling onderhoud is genomineerd door Stichting Vrienden van Parc Spelderholt met de volgende motivatie:

''Het team Onderhoud/Technische Dienst van Parc Spelderholt onderhoudt het landgoed samen met studenten van Parc Spelderholt. Parc Spelderholt biedt een unieke combinatie van het vergroten van de zelfstandigheid van jongeren met een verstandelijke beperking (en soms het toeleiden tot de arbeidsmarkt) en het creëren van een omgeving waar men zowel zakelijk als recreatief kan verblijven. Daarnaast krijgen studenten de kans om hun talenten te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. De professionals beschikken over een waardevolle combinatie van vakkennis en sociale vaardigheden."

Gefeliciteerd met jullie nominatie!

Wie zijn jullie en wat is precies jullie werk/functie?

Michel Tang en Frits Essenstam. Wij zijn praktijkbegeleiders van de afdeling onderhoud van Parc Spelderholt. Wij begeleiden studenten van 18-25 jaar met een licht verstandelijke beperking tijdens hun vier-jarige ontwikkelingstraject. Deze studenten wonen, leren en werken bij ons op Parc Spelderholt. Vaak is deze doelgroep na het VSO aangewezen op een dagbesteding. Wij laten deze jongeren groeien in zelfstandigheid en zij leren een vak op assistent niveau, zodat ze volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij. Op de afdeling onderhoud verrichten wij allerlei werkzaamheden in het groen onderhoud op het Parc en doen we veel aan houtbewerking. Daarnaast lopen de studenten af en toe mee met de afdeling facilitair om ook technische vaardigheden te leren.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Michel: “’s Ochtends starten we in het lokaal met de werkbespreking. We kijken wat we die dag gaan doen en welke taken daarbij horen. Daarin leggen we een stukje verantwoordelijkheid bij de studenten om samen te overleggen wie welke taken gaat uitvoeren. Bijv. wie rijdt er op de trekker? We verzamelen de benodigde materialen en beschermmiddelen en gaan naar de betreffende locatie op het park om het werk uit te voeren. Voorbeelden zijn: maaien, schoffelen, bladblazen, zagen en snoeien. We leren de studenten de gereedschappen op kundige en veilige wijze te bedienen”.

Wat vinden jullie het leukste aan dit werk?

Frits: “Wij kijken naar alle mogelijkheden van de studenten, niet naar onmogelijkheden. Wat kunnen ze wél leren. Wij motiveren de studenten om zichzelf steeds verder te ontwikkelen en hierin het maximale eruit te halen. En we begeleiden ze om elkáár te motiveren en van elkaar te leren. Als een student aan een andere student uitlegt hoe een bosmaaier werkt, vinden ze dat vaak extra leuk. Deze doelgroep wordt vaak onderschat en kan veel meer dan iedereen denkt.” Michel: “Ik ben hier pas een jaar, maar als ik zie hoe de meeste studenten zich binnen een jaar hebben ontwikkeld, dan is dat heel mooi om te zien. Deze mensen kunnen gewoon meedraaien in de maatschappij”.

Waar zijn jullie het meest trots op in jullie werk?

Michel: “Het plezier en de reacties van de studenten op wat ze gemaakt hebben, wat ze gedaan hebben. Het contact met ons is ook heel goed”.

Hoe voelde het om genomineerd te worden?

Frits: “Wij zijn genomineerd door de Stichting Vrienden van Parc Spelderholt. Dit vinden wij natuurlijk geweldig. We zijn een beetje een vreemde eend in de bijt omdat we niet echt een bouw gerelateerd bedrijf zijn. Maar we zijn op onze eigen manier met techniek bezig, door met allerlei middelen en technieken het Parc te onderhouden en door middel van houtbewerking allerlei producten te vervaardigen.En ook voor ons geldt dat we meerdere handen nodig hebben om samen iets te bouwen, iets te bereiken”.

Wordt vakmanschap en werken met je handen volgens jullie voldoende gewaardeerd? Zo niet, hoe zouden we meer waardering kunnen creëren voor vakmensen?

Frits: “In de maatschappij lijkt er meer aandacht te komen voor techniek en werken met de handen. Toch willen veel jongeren liever niet met hun handen werken. Waar meer aandacht voor mag komen is onze doelgroep. Deze studenten mogen meer in de picture komen; de arbeidsmarkt staat te springen om personeel en deze doelgroep kan volwaardig bijdragen”.

Hebben jullie tips voor mensen die graag hetzelfde werk zouden willen doen?

Michel: “Kom eens een dag meelopen, om te kijken hoe mooi dit vak is! Met de handen werken is erg leuk en mooi. En denk vooral in mogelijkheden!”

Dit interview is afgenomen in het kader van het project De Slimste Handen van Gelderland. Dit initiatief wordt georganiseerd door CrossOver en is voortgekomen uit het landelijke project De Slimste Handen van Nederland, met de WENB als oprichtende partner.