INTERACTIEVE EINDPRESENTATIES TECHCROSSOVER #13

Allereerst onze felicitaties aan alle deelnemers van de dertiende TechCrossOver met de succesvolle presentaties die zij op dinsdag 14 juni in Veghel hebben gegeven! 

Het was een leerzame en inzichtelijke middag voor de toehorende collega's en leidinggevenden. 

En dat terwijl de technici in de paar uur daarvoor nog allerlei voorbereidingen hebben gepleegd én een portie kennis hebben opgedaan op het terrein van Brabant Water Veghel. Hieronder lees je per team hoe deze laatste dag is verlopen.

Teamleiders slagen in teambuilding!

De technische teamleiders van deze TechCrossOver stonden voor de uitdaging om met twee onderwerpen binnen één team aan de slag te gaan, twee producten af te leveren en twee presentaties te geven. 

Het ‘grote’ werk hadden zij voorafgaand aan de laatste bijeenkomst al gedaan; de presentaties over de heisessie en het teambuildingspel stonden in elkaar én waren zelfs al online een keer geoefend. Deze dag stond dus in het teken van oefenen in het echt. 

Gelukkig konden de teamleden elkaar feedback geven waardoor de presentaties nóg beter werden. Teamcoach Tanja was zeer tevreden met deze constructieve en proactieve houding die getuigd van goed leiderschap! Om ook in deze groep voor (nog meer) teambuilding te zorgen, hebben de teamleiders het eigen ontwikkelde spel met elkaar gespeeld. 

Het doel is bereikt: elkaar beter én op een andere manier leren kennen, wat leidt tot betere begeleiding en een sterkere band. De twee thema’s ('Hoe begeleid je werknemers zonder vereiste voorkennis/diploma’s?' en 'Hoe zorg je voor goede teambuilding?') liepen op deze manier mooi in elkaar over en versterkten elkaar zelfs. 

Aan het eind van deze laatste dag was er geen afscheid, het team gaat namelijk door! In juli staat er nog een onderling bedrijfsbezoek gepland. Teambuilding geslaagd!

Mocht je nieuwsgierig zijn naar hoe jij voor meer teambuilding kunt zorgen in jouw team, neem dan contact op met Jan, Taira of Tim. Wil je weten hoe je werknemers begeleidt zonder de juiste voorkennis/diploma’s? Jacco, Christie, Simone en Frank vertellen je daar graag meer over aan de hand van een praktisch spel.

Team Frankie

'Team Frankie', een team waarbij diversiteit en kwetsbaarheid in combinatie met een goede dosis humor centraal stond, is gedurende de vier TechCrossOver dagen aan de slag gegaan met het thema ‘Hoe werk je effectief samen als team en welke skills zijn daarvoor nodig?’. 

Er kwamen veel elementen naar voren die belangrijk zijn voor een goede samenwerking, maar al snel was het team het eens dat ‘feedback’, ‘zelfreflectie’ en ‘communicatie’ de belangrijkste pijlers zijn. 

Aan de hand hiervan heeft het team een kalender opgesteld met inspirerende quotes, acties en humoristische anekdotes. De laatste dag hebben de technici de kalender eerst zelf ‘getest’ en de vragen aan elkaar voorgelegd. 

Hierbij kwamen inspirerende en kwetsbare voorbeelden naar voren - mooi om te zien dat de kalender meteen effect had! Vervolgens werkten ze toe naar de presentatie.

 In eerste instantie zou één teamlid (Gert!) alles presenteren, maar bij het interactief maken van de presentatie pakten zijn teamgenoten, Brian, Ben, Stefan, Ragas, Jos en Dennis, ook al snel veel acties op. Daarbij werden zij ondersteund door teamcoach Maud. 

Zo was de eindpresentatie echt een team effort. De dag is afgesloten met mooie woorden en complimenten naar elkaar toe!

Ben jij klaar voor de toekomst?

Het team van Maher, Rens, Edwin, Ronald, Ron, Monic, William en Robbin heeft zich beziggehouden met de vraag ‘Hoe ziet jouw werk in de techniek er over 10 jaar uit?’ 

De teamleden kwamen er al vroeg in het traject achter dat ze geen glazen bol hebben om in de toekomst van de techniek te kijken, maar één ding is zeker: de techniek verandert. 

Zo hebben technici te maken met digitalisering en meer afstemming. Het team kwam tot de conclusie dat de technische vakman of -vrouw zich moet blijven ontwikkelen om mee te bewegen.

In teamverband is er flink gebrainstormd over hoe collega’s elkaar kunnen ondersteunen in de digitalisering en toekomstige veranderingen. Tijdens de vorige sessie heeft het team gezamenlijk twee posters geschetst, vervolgens zijn die schetsen samen met een tekenares uitgewerkt tot professionele posters die opgehangen kunnen worden in de koffiecorners, kantoren of andere gemeenschappelijke plekken bij technische bedrijven. 

Ook kunnen de posters ingezet worden in een toolbox, om technische teams na te denken over de toekomst en over hoe collega's elkaar kunnen ondersteunen bij veranderingen, bijvoorbeeld door buddyschap! 

Tijdens de vierde TechCrossOver dag was het tijd om de poster te onthullen en het publiek te betrekken bij dit ingewikkelde vraagstuk door de aanwezigen te vragen naar hun toekomst-ideeën. Wil jij een poster ontvangen? Laat het ons weten, dan sturen we er een paar op!

Koffie & Kennis

De kaartenset Koffie & Kennis van Tim, Corné, Daan, Andre, Geert, Ruben, Ben en Maartje is een tool die technische teams kan helpen om informele kennisoverdracht wat meer structuur te geven. 

Deze vierde dag van team ‘Hoe kun je effectief kennis doorgeven aan nieuwe collega's?' stond in het teken van het in elkaar zetten van de presentatie en het oefenen van een korte demonstratie van de tool. 

Maar uiteraard heeft het team eerst even de tijd genomen om de tool zelf te testen, natuurlijk onder het genot van een bakkie koffie. Na een paar keer oefenen zat de presentatie erin gebakken en konden de mannen vol vertrouwen op weg naar de presentatie locatie. 

Het was vooraf spannend wat het publiek zou vinden van Koffie & Kennis, maar de reacties waren ontzettend positief en er kwamen meteen een aantal verzoekjes binnen van collega's en leidinggevenden die de tool willen gebruiken. Het team sluit dit traject dan ook met trots en een goed gevoel af!

Zonder teamgevoel geen werkgeluk

Op deze laatste dag van de TechCrossOver kregen de heren van team ‘Werkgeluk: hoe houd je plezier in je werk’ het ganzenbordspel dat ze ontworpen hadden eindelijk fysiek te zien! Ze probeerden het meteen uit. Sommige vragen bleken pittig en andere grappig; het werkte dus precies zoals ze bedoeld hadden. 

Daarna maakten Aldert, Joost, Joris, Maarten, Patrick, Richard en Ton een mooie presentatie waarmee ze aan het publiek konden toelichten waarom de drie spelcategorieën -open & eerlijkheid, vertrouwen, feedback geven & krijgen- nu zo belangrijk zijn voor een echt teamgevoel, en dus voor werkgeluk. 

Want zonder teamgevoel geen werkgeluk! Hier werd na afloop goed op geproost samen met een trotse teamcoach Victorine, want dit team heeft gesmeerd samengewerkt. Alle spellen zijn vergeven aan het enthousiaste publiek dus de teamleden konden met een trots gevoel huiswaarts.

De TechCrossOver organisatie bedankt alle deelnemers voor hun inzet, kennis en inspiratie tijdens de bijeenkomsten van dit traject. Goed gedaan allemaal! Ook willen wij alle betrokkenen vanuit Brabant Water Veghel heel erg bedanken voor hun medewerking en gastvrijheid.