Een mooie en inspirerende aftrap van de 14e TechCrossOver

Woensdag 28 september werden wij warm ontvangen bij Vitens in Zwolle. Het waterbedrijf gaf ons een mooi inkijkje in welke weg ons water aflegt voordat het bij ons uit de kraan komt. Zoals één van de deelnemers aangaf: "Daar gaat een wereld aan vooraf!"

De verschillende teams met deelnemers vanuit Attero, Essent/EnergieWonen, VodafoneZiggo, Brabant Water, Feenstra en Alliander, hebben deze dag goed kennis met elkaar kunnen maken en alvast hun eigen thema verkend. Hieronder lees je per team hoe hun dag was.

Wat is dat nu eigenlijk, vitaliteit?

Parallel aan de veertiende TechCrossOver loopt ook de eerste LeiderschapsCrossOver, onder bezielende leiding van teamcoach Tanja. Binnen veel organisaties is er aandacht voor de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Deze aandacht en de interventies die daarbij horen, komen alleen niet altijd op de juiste plek terecht. Dát weet ook het team van de LeiderschapsCrossOver. Zij hebben zich mogen verdiepen in wat vitaliteit nu eigenlijk is en welke rol de leidinggevende speelt als het gaat om het gesprek aangaan over vitaliteit.

Duidelijk werd dat vitaliteit ook vooral gaat om een sociaal veilige werkomgeving waarin iedereen zich betrokken, gewaardeerd en begrepen voelt.

Komende dagen wordt er in de organisaties van Martijn, Jordy, Hans, Dennis, Ilse en Sjors onderzoek gedaan naar alle initiatieven rondom vitaliteit én er wordt gekeken hoe het eigenlijk staat met hun eigen leiderschap.

Openhartige kennismaking voor team werk-privébalans

Arjen, Erwin, Harrie, Dennis, Rob van “Hoe behoud je een goede werk-privébalans” voelden zich onder begeleiding van teamcoach Tessa al snel vertrouwd genoeg om de diepte in te gaan door persoonlijke voorbeelden te delen waarin privé veel aandacht vroeg, waardoor werk tijdelijk op een lager pitje kwam te staan.

Na deze kennismaking met elkaar, zijn het traject en thema verkend. Uit de gezamenlijke braindump kwamen vier thema’s naar voren: Werkdruk, Plezier/ontspanning, Collega’s en Gevoel.

Met name de associatie ‘Werkdruk’ werd veel genoemd. De groep heeft twee oefeningen mee naar huis gekregen -‘De Klok’ en ‘Rollen’. Met het bespreken hiervan openen we Dag 2, waarna we de vier thema’s verder gaan uitwerken.

9 man sterk brainstormen over de beste begeleiding van een collega of leerling

Acht verschillende werknemers van zeven verschillende bedrijven bespraken met coach Michiel hun eigen ervaringen tijdens deze dag.

Veel humor kwam er aan te pas en ook persoonlijke verhalen werden gedeeld. Na een inhoudelijke sessie over het thema heeft het team 5 subthema’s gevonden: 1. Plezier, 2. Veiligheid, 3. Respect / veilige omgeving / omgang, 4. Duidelijk communiceren, en 5. Neem de tijd.

Samen wist het team goed te verwoorden wat belangrijk is aan goede begeleiding, maar toch gaat het in de praktijk niet altijd goed. Daarom kijken we de komende dagen naar praktijkvoorbeelden en nemen die mee naar Dag 2, en gaan we kijken naar wat het zo moeilijk maakt.

Doorgroeien: als ik maar kan blijven sleutelen

Doorgroeien binnen de techniek is op ieder punt in je loopbaan een interessant onderwerp om over te praten.

Dat werd ook snel duidelijk voor het team van Henderie, Jeroen, Erwin, Jermain, Guido, Justin, Xander en Koen: de één staat aan het begin van zijn carrière en zijn buurman heeft al een behoorlijke loopbaan achter de rug - en tóch kan je elkaar veel vertellen.

Bijvoorbeeld dat je soms wel móet doorgroeien om bij te blijven, dat plezier een belangrijke rol speelt maar geld toch ook echt wel, dat je kan doorgroeien door weer te gaan studeren (soms wel erg lang), maar dat je eigenlijk meer leert door het gewoon te doen, liefst met een inspirerend rolmodel aan je zijde.

De meest herkenbare uitdaging op dit gebied was toch wel dat doorgroeien vaak betekent dat je de hele dag achter een bureau en achter een computer zit en helemaal niet meer doet waar je nou juist zo blij van wordt: dat sleutelen. Volgende keer gaat het team met teamcoach Anne Maren daar mee verder.

Verandering, wat is daar voor nodig?

Binnen de techniek verandert het werk constant; nieuwe eisen, nieuwe werkwijzen.

Leidinggevenden Bernard, Frank, Jacob, Leon & Ronald hadden dan ook genoeg veranderingen om tijdens de eerste sessie te delen met elkaar en met teamcoach Robbin. Na een uitgebreide kennismaking, doken ze verder in het thema in “Hoe neem ik mijn team mee in veranderingen op de werkvloer?”

We bekeken een verandering vanuit het perspectief van een teamlid en als teamleider. Wat heb je nodig om als teamlid mee te kunnen gaan in verandering? Hierin kwam naar voren dat een duidelijke uitleg waarom we deze verandering doen erg belangrijk is.

Daarnaast wordt er meer van teamleden gevraagd, extra belangrijk om dit te erkennen in de vorm van meer waardering en tijd. Op de vraag wat je als teamleider nodig hebt om je team mee te nemen in de verandering, kwam feedback vanuit het team en teamleider collega’s naar voren.

De volgende keer gaan we dan ook verder met hoe we het eigenaarschap van een verandering lager in de organisatie kunnen leggen.

Dank aan de organisatoren van Vitens en alle TechCrossOver deelnemers voor deze energieke eerste dag! Op naar Dag 2, op donderdag 13 oktober 2022 bij Feenstra in Cappelle aan de IJssel.

In maart 2023 gaat het vijftiende traject van de TechCrossOver van start! Wil jij jezelf of een collega hiervoor opgeven, of heb je interesse in meer informatie, vul dan dit formulier in. Wij nemen contact met je op!