Eindpresentaties met een duidelijke boodschap bij de TechCrossOver #14


Verslag van de LeiderschapsCrossOver en de 14e TechCrossOver najaar 2022, dag 4; de eindpresentaties.Uiteraard onze hartelijke felicitaties aan alle deelnemers van de TechCrossOver en de LeiderschapsCrossOver, iedereen heeft het traject succesvol afgerond. De deelnemers hebben afgelopen weken hard toegewerkt naar deze vierde dag, in de ochtend hebben zij zich nog mogen laten inspireren op de mooie en innoverende locatie van Alliander.

In de middag mochten zij de laatste hand leggen aan hun eindpresentaties. Deze presentaties waren inspirerend, leerzaam en zorgden ook zeker voor een lach op de gezichten in het publiek.

De boodschap was helder: Technici zijn ontzettend belangrijk!

Van 'dilemma' naar goed gesprek

Team werk-privébalans met Dennis, Jeffrey, Harrie, Erwin, Arjen en Rob had -op de zenuwen na- een erg relaxte vierde dag. Het eindproduct was op tijd en naar tevredenheid af, ook was de opbouw van de presentatie al besproken vóór dag vier. Het team heeft ‘s ochtends de taakverdeling bepaald, de presentatie geoefend en elkaar van feedback voorzien.

Tijdens de presentatie werd erkend dat het team ‘van ver’ kwam en op Dag 1 nooit verwacht had dat zij binnen dit ‘zachte’ thema een heus eindproduct ontwikkeld zouden hebben.

Ook hun teamcoach is daarom extra trots op hun doorzettingsvermogen, onderlinge kennisdeling (met name: tips), zelfreflectie en het feit dat ze aan iedereen in de zaal een prachtig eindproduct konden uitdelen!

Het is een spel naar het idee van Dilemma op Dinsdag. Het spel is een gespreksopener voor het soms lastige gesprek over de balans tussen werk en privé, en de keuze die je hierin maakt. Je kunt het spelen in/na Toolboxsessies, teamoverleggen, -borrels, -barbeques en andere sessies met je collega’s en/of leidinggevenden.

Vitaliteit is maatwerk!

Doe je ogen even dicht. Stel jezelf de stad Utrecht voor. Een grote stad toch? Weet je nog hoe deze stad eruit zag tijdens de lockdown? Een lege stad, iedereen thuis. Dat klinkt misschien alsof dat alweer lang geleden is, maar op dit moment zitten er ongeveer 405.000 mensen van de werkende bevolking in Nederland ziek thuis.

Vitaliteit gaat over het beschikken van voldoende energie en (geestelijke) veerkracht, zich sterk en fit voelen en niet snel vermoeid raken. Als we nu de juiste initiatieven inzetten bij de mensen die dat nodig hebben, dan kunnen we een verschil maken!

Dit was precies de boodschap van het team van de LeiderschapsCrossOver die afgelopen weken aan de slag is geweest met het thema ‘vitaliteit’. Ieder mens heeft andere vaardigheden, een andere achtergrond en andere behoeftes.

Het is belangrijk dat je iemand kunt helpen als er financiële stress is, als iemand teveel werkdruk ervaart, als iemand zich niet prettig voelt bij zijn of haar collega’s, maar ook als het werk fysiek lastig wordt.

Mede dankzij deze LeiderschapsCrossOver zijn er nieuwe connecties gemaakt binnen Alliander, Enexis en Irado om er gezamenlijk voor te zorgen dat vitaliteit op de agenda komt, blijft én dat het resultaat oplevert.

5 kernwaarden van goede begeleiding

Team - hoe begeleid je een collega of leerling - bestond op het begin van dag 4 uit Nicky, Guido, Robert en Bas. Kamal, Mark en Danny’s technische handen konden helaas op werk niet gemist worden, wat maar nog eens aangeeft hoe belangrijk deze mannen zijn! Siebe was er in de middag want hij kwam zelfs direct vanuit zijn vlucht uit Mexico naar Duiven om er bij te zijn, echt een topper!

We gingen samen de eindpresentatie maken en bedachten (vonden wij zelf) leuke manieren om te interacteren met het publiek. Iedereen was zeer tevreden met de eindpresentatie en natuurlijk met het eindproduct.

Team begeleiding heeft 5 posters laten drukken waarop 5 kernwaarden staan waaraan goede begeleiding moet voldoen. De kernwaarden zijn: Veiligheid, plezier, neem de tijd, wederzijds respect en duidelijke communicatie. Alle bedrijven hebben een setje gekregen met 5 posters en we gaan er vanuit dat deze opgehangen gaan worden!

Wil jij ook een set van 5 posters ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@crossovernederland.nl. Zie voorbeeld van een poster hierboven

Tijd voor verandering

Vol energie en optimisme ging dag 4 van start! Het resultaat van het harde werk op dag 3 was te zien in onze poster en de handleiding vol praktische tips. Tips om als teamleider ervoor te zorgen dat veranderingen op de werkvloer goed bij iedereen aankomen. Want hoe communiceer je verandering nu goed?

Aan de hand van onze eigen handleiding gingen we aan de slag met de voorbereiding van onze presentatie. De laatste praktische voorbeelden rondom de timing van communicatie, de type veranderingen en het vieren van succes werden in de groep gedeeld! Verder werd er hard nagedacht over goede stellingen voor het publiek en is er zelfs gevlogd!

Het team kwam tot de conclusie dat nu eigenlijk pas het echte werk begint. Alle radertjes zijn aan het draaien gezet en met deze nieuwe inspiratie kunnen alle teamleden terug naar hun eigen organisatie om te kijken hoe ze veranderingen nog beter kunnen communiceren. Daarom hebben we besloten in februari nog eens samen te komen om te bespreken hoe we de tips hebben toegepast!

Wie wil jij een duwtje in de rug geven?

Tussen dag drie en dag vier is tekenaar Job aan de slag gegaan met de input van team Doorgroeien. Het resultaat: een tekening waar alle teamleden met hun eigen verhaal in terug te vinden zijn.

Het team deelde hun eigen motivatie om door te groeien met de zaal, variërend van jezelf blijven uitdagen tot het fysiek niet meer aankunnen. Ook deelden ze redenen om niet door te groeien: de stap niet durven zetten, geen tijd voor een studie bijvoorbeeld door kleine kinderen thuis of de studie te moeilijk vinden.

Justin improviseerde er nog op los met een college over het kruislings aandraaien van bouten om lekkage te voorkomen. Daarmee illustreerde hij dat sommige dingen gewoonweg niet te leren zijn uit boeken.

Aangezien er een te zwaar opgetuigde kerstboom op de tekening stond - als symbool voor de onnodige vakken in onnodige opleidingen die soms echt nodig zijn om door te groeien - hebben we de tekening laten drukken als kerstkaart.

Team Doorgroeien vroeg alle aanwezigen in de zaal de kaart te sturen naar iemand die nog nét dat duwtje in de rug nodig heeft om door te groeien. Want wij wensen iedereen een nieuw jaar vol groei toe!

Dank aan alle deelnemers van deze 14e editie van de TechCrossOver en de LeiderschapsCrossOver! Uiteraard ook veel dank aan de organisatoren van Alliander. Wij kijken alweer uit naar de volgende editie!

In maart 2023 gaat het vijftiende traject van de TechCrossOver van start! Wil jij jezelf of een collega hiervoor opgeven? Of heb je interesse in meer informatie, kijk dan op de pagina over De TechCrossOver.