Een waardevol kijkje in de keuken en concrete stappen richting de eindpresentaties

Dag 3 van de 14e TechCrossOver najaar 2022

Na de inspirerende dag bij Feenstra, openden wij samen met Hannelies Boelhouwer dag 3 van de TechCrossOver bij Stedin.

Hannelies en Joost Slot zijn verantwoordelijk voor de bedrijfsschool van Stedin. Hier worden (zij)instromers in de techniek klaargestoomd om Nederland leefbaar te houden en te maken. Tijdens het kijkje in de keuken waren de leerlingen zelf aan het woord en de verschillende disciplines van Stedin werden toegelicht.

Van inspiratie naar actie

Als LeiderschapsCrossOver-team zijn wij afgelopen weken druk geweest met het verzamelen van informatie. Wij ontdekten dat het belangrijk is dat het belang van vitaliteit moet worden gezien door de organisatie, dat er passend beleid moet zijn, dat er inzicht moet zijn in welke initiatieven er al lopen, dat draagvlak belangrijk is en dat het uiteindelijk toch maatwerk is.

Alle kennis die wij hebben opgedaan, hebben wij deze derde dag bij Stedin weten te bundelen en dit levert onze input voor de eindpresentaties. We ontdekken ook steeds meer dat het delen van de kennis uit verschillende organisaties niet alleen voor inspiratie zorgt, het zorgt ook voor actie.

Zo worden er meer gesprekken gevoerd, wordt duidelijker waar de behoefte ligt en ontstaat er meer onderling begrip. Met elkaar kwamen wij tot het inzicht: De technische vakman en vrouw verdient het om te beschikken over voldoende energie en veerkracht, zich sterk en fit te voelen en niet snel vermoeid te raken.

Een uitgebalanceerde dag

Team Werk-privébalans heeft werkelijk keihard gewerkt. Op deze manier hebben zij het thema direct in praktijk gebracht: doordat de ‘opdracht’ voor Dag 4 vrijwel volledig uitgewerkt is, hebben Erwin, Jeffrey, Rob, Arjen, Dennis en Harrie meer tijd voor hun privéleven over! Dat is al winst.

Het team begon de dag met een presentatie-oefening. Toepasbare tips en kennis vanuit eigen ervaring op de werkvloer en geïnterviewde leidinggevenden werden met elkaar uitgewisseld. Vervolgens moest er consensus gevonden worden voor het eindproduct, maar gezien de prettige onderlinge samenwerking in het team, verliep dat zeer gemakkelijk.

De rest van de dag besteedde het team daarom met op een ontspannen en prettige manier de opgedane theorie, gedeelde kennis en openhartige persoonlijke verhalen om te zetten naar de inhoud van het eindproduct. Ook hebben we alvast kort gebrainstormd over wat een (eind)presentatie nu goed maakt. Het team houdt graag nog even geheim wat het eindproduct precies wordt, maar kom naar de eindpresentaties en je ontvangt een exemplaar!

Waar moet je aan denken bij het communiceren van veranderingen?

Team veranderingen ging verder aan de slag met de vraag “Hoe zorgen we dat veranderingen goed bij iedereen aankomen?” Op basis van feedback van teamleden hebben we besproken waar je allemaal aan moet denken als leidinggevende wanneer je veranderingen communiceert. We kwamen tot de conclusie dat het waarom, de impact, ruimte voor vragen en de taal die je spreekt erg belangrijk zijn.

Met behulp van tekenaar Job hebben we gevisualiseerd welke stappen je allemaal doorloopt bij het communiceren van veranderingen inclusief persoonlijke tips van ons allemaal. Tijdens de eindpresentatie zullen we ons eindproduct presenteren, het belooft een interactieve presentatie te worden! Wat we toevoegen, zijn wij zelf!

Voor team 'Doorgroeien in de techniek' was dag drie een dag van terugblikken op de vorige twee dagen. Op dag één zagen we dat iedereen zijn eigen motivatie had om door te groeien en dat doorgroeien voor de één omhoog en voor de ander opzij betekende. Op dag twee wisselden we ervaringen uit over onnodige vakken in onnodige opleidingen die soms echt nodig zijn om door te groeien. Op deze derde dag keken we ook alvast vooruit naar de eindpresentatie op dag vier.

Want wat willen wij uiteindelijk als belangrijkste boodschap over ons thema overbrengen aan de rest? Tekenaar Job was de hele dag aanwezig om onze ideeën om te zetten in sprekende beelden. Dat het nog niet makkelijk is om met acht individuen een gezamenlijke en persoonlijke boodschap te presenteren, voelden we deze dag allemaal.

Aan het eind van de dag lag er toch een plan met een eerste grove schets van Job. Op naar de eindpresentatie op dag vier!

Technici zijn superhelden!

Team Begeleiding had de perfecte vergaderruimte voor hun thema. Aansluitend aan de grote praktische opleiding ruimte zaten namelijk nog twee ruimtes voor de scholing van theorie.

In één van deze twee ruimtes gingen we aan de slag. Voor inspiratie hoefden we alleen maar even naar buiten te kijken naar de monteurs in opleiding die druk bezig waren. Het team presenteerde eerst aan de afwezigen van de vorige keer wat er allemaal gedaan was op dag 2 zodat iedereen weer op één lijn zat.

Door het delen van persoonlijke ervaringen en goede voorbeelden van begeleiding waren we al ver op weg. Alleen moesten we dit nog concreet maken. In groepjes van 2 werd er gewerkt aan de beste manier om begeleidingstips te delen.

Ieder groepje presenteerde hun idee en uiteindelijk vormden we al deze goede ideeën tot 1 concreet sterk plan. Wat het is geworden zien jullie op dag 4!

Dank aan de organisatoren van Stedin en alle deelnemers voor deze mooie derde dag! Op naar Dag 4, de eindpresentaties. Op 29 november 2022 zijn we bij Alliander in Duiven. In maart 2023 gaat het vijftiende traject van de TechCrossOver van start! Wil jij jezelf of een collega hiervoor opgeven, of heb je interesse in meer informatie, vul dan dit formulier in. Wij nemen contact met je op.