Interview met genomineerde Gerard (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Gerard Jantjes is maar liefst 12 keer genomineerd door verschillende collega's. Zij hebben Gerard onder andere genomineerd om de volgende redenen: "Hij is de handigste Harry van NL!", "Gerard staat altijd klaar voor een ander", "Het is een vakman in hart en nieren" en "Gerard is iemand die zeer praktisch is ingesteld. Hij komt altijd met een oplossing en wat zijn ogen zien, maken zijn handen" Wij hebben Gerard gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Van harte gefeliciteerd, je bent door behoorlijk wat collega’s genomineerd, hoe voelt dat?

Het voelt goed dat de collega’s mij waarderen, dat is altijd leuk! Leuk dat een hoop direct collega’s en een paar andere collega’s mij hebben genomineerd.

Goed om te horen! Het klinkt alsof je met een groot team samenwerkt?

We werken met ongeveer 60 man in de buitendienst van vrachtwagenchauffeurs tot monteurs. Als waterschap zorgen we voor het waterpeil in Noord-Holland. Onze taak is ervoor te zorgen dat iedereen droge voeten houdt en dat de boeren genoeg water hebben, noem maar op! We zijn betrokken bij alles wat met water te maken heeft zoals sluizen, pompen, bruggen en gemalen. Samen met drie collega’s zit ik in de technische dienst als monteur. We werken alle drie op een andere werf, ik werk bijvoorbeeld op de werf in Zwaagdijk. We hebben eigenlijk drie garages en verder werkt iedereen in het veld.

Werken jullie goed samen?

Ja, zeker. Het Hoogheemraadschap is een geweldige organisatie. Ik werk hier al meer dan 30 jaar, sinds 1986, en ik vind het nog steeds een hele goede werkgever. Ik ben nu 61 jaar en het grootste deel van mijn leven werk ik hier tot nu toe naar grote tevredenheid. Sommige mensen tellen af tot hun pensioen, maar daar denk ik helemaal niet aan. Als alles blijft gaan zoals nu en mijn lichaam het volhoudt, dan blijf ik hier werken tot ik 100 ben. Ons werk is geen dag hetzelfde en we weten nooit wat er morgen gaat gebeuren. We hebben wel een planning maar als er een storing is, moeten we er meteen naartoe. Dat is wat het zo leuk maakt. Elke dag hetzelfde, daar houd ik niet van.

Komt het door de afwisseling dat je hier kunt werken tot je 100 bent?

Ja en daarnaast houd ik ook van dingen uitvinden en innovatief denken. Als er een manier is om iets gemakkelijker te doen, ga ik ermee aan de slag. We hebben zelf veel dingen ontworpen en uitgevonden, en de organisatie vindt dat hartstikke mooi. We krijgen hier ook budget voor, dus het is leuk werken. Het kan ook zijn dat je een baas hebt die zegt: “Daar heb ik geen tijd voor, doe het maar gewoon zoals altijd.” Maar dat is bij het Hoogheemraadschap totaal niet het geval. We hebben hier echt leuke dingen ontworpen, er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Waar krijg je het meeste energie van in je werk?

Ik vind de bruggen en sluizen het leukst, vooral de sluizen. De sluizen moeten goed werken, je kunt niet zomaar een sluis openzetten, anders stroomt het achterland vol water. Het bedienen van de sluizen is vooral recreatief. Als er een storing is en ik het probleem oplos, dan zijn veel mensen blij. Veel van die mensen zijn een dagje uit of op vakantie, en soms krijg ik zelfs applaus als ik de storing oplos! De meeste sluizen zijn op leeftijd en werken  met verouderde technieken. We proberen nu om ze te moderniseren en hydraulisch te maken in plaats van mechanisch. Het onderhouden van de tandwielen etc. van oude sluizen is arbeidsintensief. Bijvoorbeeld, bij het sluisje bij Jisp, een vrouw opende en sloot de sluis altijd met de hand. Maar ze wordt ouder en heeft minder kracht. We hebben die sluis hydraulisch gemaakt en telkens als ik haar nu zie, is ze zo blij.Dat zijn gewoon leuke projecten.

Collega’s schrijven over jou in hun nominaties: “Hij is de handigste Harry van Nederland! Gerard is iemand die zeer praktisch is ingesteld. Komt altijd met een oplossing. Wat zijn ogen zien maken zijn handen.”

Dat is overdreven hoor. Ik heb geen grote, dure tekeningen nodig om mijn werk te doen. Soms werkt dat in de praktijk niet. Je moet gewoon je boerenverstand gebruiken daarmee kom je al heel ver. Vroeger zeiden ze: “Ik teken het wel uit op een sigarendoos”, en ik behoor tot die generatie. We hebben een ingenieursbureau waar ik samenwerk met de persoon die verantwoordelijk is voor de sluizen. De laatste tijd loopt er geen ingenieur met mij mee, omdat hij zegt: “Gerard weet het beter dan ik.” Het is geweldig om met mijn collega’s samen te werken, ik doe het niet alleen natuurlijk. Ik heb twee hele goede medemonteurs die ook erg innovatief zijn, en dat maakt het werk leuk . Iedereen heeft zijn eigen werkplaatsje en klanten, maar we weten elkaar altijd te vinden.

Ben je altijd monteur geweest bij het Hoogheemraadschap?

Ja, ik werk hier al 35 jaar als monteur. In die tijd heb ik mijzelf ontwikkeld en veel cursussen gedaan. We hebben bijvoorbeeld BHV en EHBO certificaten. We hebben een budget van onze baas om cursussen te volgen, dat is hartstikke leuk. Ik wil graag een cursus sluiswachter gaan doen. Onze baas geeft ons toestemming om de sluizen te bedienen en ik wil graag het bijbehorende papiertje halen.

Zou je andere mensen ook aanraden om als monteur aan de slag te gaan?

Absoluut. Ik ben ook leermeester en heb veel jonge mensen opgeleid. Ik ben trots op ze, ze doen het super goed. Dat vind ik leuk om te zien. Ik zou willen dat er meer jonge mensen waren die het vak willen leren, maar die zijn er helaas niet meer zoveel. We doen ook mee aan de participatiewet, maar daar komen ook weinig mensen uit die het leuk vinden om met de techniek te werken. We moeten ze echt met een vergrootglas zoeken, het is echt waar! Zelfs technische opleiders klagen dat ze steeds minder jongeren hebben. Er zijn wel een paar jonge mensen die handig zijn, maar die beginnen vaak voor zichzelf.

Hoe zorg je ervoor dat je een goede leermeester bent?

Het is belangrijk om dingen goed uit te leggen op een aardige manier, maar ook streng te zijn. Ze moeten wel wat leren, ze kunnen niet de hele dag spelen. Het is belangrijk om rechtvaardig te zijn. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug, het is leuk om te doen.

Wat betekent 'De Slimste Handen’ voor jou?

Voor mij betekent het dat je innovatief bent en dingen oplost op een simpele manier. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Als iets makkelijk kan, waarom zou je het dan niet op die manier doen?

Heb je het idee dat er voldoende waardering is voor Slimme Handen?

Ja, dat zie je met dit interview! We krijgen waardering voor ons werk, dat kan ik wel zeggen. Ik ben trots op de sluizen die we hydraulisch hebben gemaakt. Onlangs ben ik opa geworden en over een paar jaar kan ik samen met mijn kleinkind langs die sluizen gaan om te laten zien wat ik heb gemaakt. Dat geeft zo’n gevoel van trots!  Ik ga ook vaak met mijn vrienden een rondje rijden in het gebied, langs de dingen die we gemaakt hebben. Daar ben ik echt trots op.

Wil je nog iets meegeven aan de toekomstige generatie?

Dat ze een technisch vak moeten kiezen en dat dit vak meer gewaardeerd moet worden. Nu wordt het meer gewaardeerd omdat er simpelweg te weinig mensen in het vak zijn. Vroeger werd je als monteur eigenlijk niet echt gezien. Maar langzamerhand komt men erachter dat wij eigenlijk onmisbaar zijn in deze wereld!