Interview met genomineerde Matthijs (Twence)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Matthijs Muijen is genomineerd door leidinggevende Bernard Hudepol. Hij heeft Matthijs genomineerd om de volgende reden: "Matthijs werkt in de continu dienst, bij mij in de ploeg al meer dan 12,5 jaar. De kennis is heel erg breed, zowel wtb als proces als electro kennis. Matthijs wil graag aan alle nieuwe jonge medewerkers zijn vakkennis overdragen en dat doet hij dan ook erg enthousiast. Matthijs is er altijd en wil "alles" voor zijn collega's doen. Hij is een voorbeeld voor velen.". Wij hebben Matthijs gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.

Matthijs, allereerst gefeliciteerd met je nominatie! Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben 33 en werk bij Twence als senior medewerker van de operationele teams. We bedienen en besturen de installatie en zorgen dat de installatie blijft draaien door bijvoorbeeld noodreparaties uit te voeren.

En met welke installaties werk je?

Afval energiecentrales, we hebben drie afvalverbrandingsinstallaties en één biomassacentrale. Deze besturen wij vanuit de controlekamer.

Hoe lang doe je dit werk al?

14 jaar inmiddels.

Waar haal je energie uit in je werk?

De oplossing zoeken voor problemen die zich voordoen, dat is het leukste. Iets op het probleem verzinnen en bouwen en dat het dan werkt is helemaal leuk. En ook de vrijheid en het omgaan met de collega’s. Je kunt het heel rustig hebben maar er zitten ook dagen tussen dat je niet weet waar je moet beginnen. Dan ben je met je team heel leuk aan het samenwerken. Je ziet elkaar vaker dan je eigen familie. Wij hebben een goed en gezellig team. Je bent meer met je vriendengroep aan het werk dan met je collega’s eigenlijk, dat is wel leuk! Bij problemen zetten we met z’n allen de schouders eronder en helpen we elkaar, dat is super leuk. Bijvoorbeeld als bij het installatie opstarten bepaalde onderdelen net niet helemaal werken zoals gehoopt, komen we samen tot een oplossing zodat we wel verder kunnen.

Als jullie drukke dagen hebben, hoe zorg je ervoor dat je ontspant op werk of daarna?

Op werk drinken we natuurlijk een bak koffie tussendoor, dat kan altijd. Bij ons is de omgeving hartstikke mooi dus je kunt ook een rondje rijden over het terrein. Voor de rest als ik thuis ben dan ben ik vaak dingen aan het bouwen of repareren in mijn schuur.

Je collega Bernard zei over jou: "Matthijs werkt in de continudienst, bij mij in de ploeg al meer dan 12,5 jaar. De kennis is heel erg breed, zowel werktuigbouwkunde als proces- en elektro kennis. Matthijs wil graag aan alle nieuwe jonge medewerkers zijn vakkennis overdragen en dat doet hij dan ook erg enthousiast. Matthijs is er altijd en wil "alles" voor zijn collega's doen. Een voorbeeld voor velen.” Wat vind je daarvan?

Ik vind het leuk om te horen!

En herken je het?

Ja, ik vind het ook geen straf om naar mijn werk te moeten.Ik vind het werk dat ik doe altijd wel leuk. Ik zie het eigenlijk meer als een toevallige hobby.

Raad je mensen aan om hetzelfde werk te doen als jij?

Ja zeker! Ik werk in de ploegendienst. Ik werk zeven dagen achter elkaar en daarna ben ik vier of vijf dagen vrij. Je bent wel zeven dagen aan het werk maar daarna heb je echt weekend en echt tijd voor jezelf. Ik heb ook een dagdienst functie geprobeerd maar dat heb ik maar een paar maanden gedaan. Ik ben meteen na mijn school onregelmatig gaan werken en ik zou niets anders meer willen.

Heb je tips voor onregelmatig werken?

Het belangrijkste is dat het bij je thuis situatie aansluit. Het is ook ‘s nachts werken, dan moet je wel je rust kunnen pakken tussendoor.

Is volgens jou de waardering voor technische vakmensen voldoende?

In mijn ogen worden hogeropgeleiden financieel meer gewaardeerd dan mensen die praktisch geschoold zijn. Je ziet wel dat de mensen die praktisch geschoold zijn net zoveel kunnen bereiken en net zulke goede ideeën kunnen hebben. Ik vind dat je je hoort te bewijzen in plaats van simpelweg af te gaan op een bepaald diploma dat ooit behaald is.

Als je iets kon meegeven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen, wat zou dat dan zijn?

Nog beter opletten op school. Ik heb MBO gedaan, daar leer je in principe een hele bak met bagage waar je echt daadwerkelijk wat aan hebt. Mijn jongere ik was soms met hele andere dingen bezig. Nu zou ik toch willen zeggen “het is wel echt handig hoor, ook voor in de toekomst."

Jouw collega zei dat je graag jouw vakkennis overdraagt naar jonge medewerkers, hoe doe je dat?

Dat doe ik nu minder dan voorheen maar ik vind het leuk als iemand ergens naar vraagt. Je gaat zelf ook nadenken: “verrek hoe zit dit nu eigenlijk?" Je vraagt je af: "Klopt het nu wat ik zeg?" Dan ga je het samen uitzoeken en weet je weer hoe het in elkaar zit. Je wordt er zelf ook weer slimmer van, dat is leuk eraan.

En tot slot, wat is het allermooiste aan jouw beroep?

Het is mooi om buiten kantooruren met een paar collega’s diverse en complexe installatie’s in de lucht te houden. Dat vind ik wel heel bijzonder. Het fijnste vind ik de vrijheid die wij daarin kunnen genieten om ook de problemen op te lossen. Je bent zowel de piloot van het vliegtuig als de monteur, luchtverkeersleider en zelfs steward. Je bent alles en je moet van alles een beetje kunnen.