Een dag vol inzichten bij Feenstra in Capelle aan den IJssel

De deelnemers van de LeiderschapsCrossOver hebben afgelopen weken veel onderzoek mogen doen. Welke initiatieven zijn er eigenlijk op het gebied van vitaliteit binnen de verschillende organisaties?

Welke dilemma’s zijn er om deze initiatieven op de juiste plek te laten landen? De verschillende deelnemers presenteerden hun resultaten, ervaringen en kennis. Een reactie van Dennis Swibben van Irado: ‘Hier kan ik mee verder!’ De reactie van Sjors van de Ven van Enexis: ‘Hier krijg ik energie van!’

We ontdekten vervolgens dat we nog één cruciaal ding zijn vergeten; vragen aan de technici binnen de bedrijven waar hun behoefte ligt als het gaat om vitaliteit.

De deelnemers hebben handvatten om het goede gesprek te voeren en komende weken gaan deze gesprekken gevoerd worden. Dit gaat ons ongetwijfeld weer mooie inzichten geven waar we mee verder kunnen.

Een te zwaar opgetuigde kerstboom

Na een korte samenvatting van de vorige keer en een interessant kijkje in de keuken bij Feenstra dook team Doorgroeien de theorie in. Want doorgroeien betekent óók verandering in je werk en verandering stuit vaak op weerstand. Bij jezelf.

Want waarom veranderen als het niet echt nodig is of nog onduidelijk is wat er precies staat te gebeuren? Dat was heel herkenbaar voor veel deelnemers.

Na de pauze brainstormde de groep verder over de vraag wat je nodig hebt om door te groeien en hoe je dat leuker kan maken. Conclusie was dat je als medewerker vaak genoeg mogelijkheden hebt, maar dat veel opleidingen vakken bevatten die helemaal niet nuttig voelen, zoals een cursus Nederlands of maatschappijleer.

Ook zouden veel functies prima kunnen worden uitgevoerd zonder al die officiële papiertjes, of in ieder geval voor een deel. Door deze grote hindernissen wat kleiner te maken, zou je het makkelijker kunnen maken voor mensen om door te groeien.

De praktijk in theorie

Na een persoonlijke kennismaking op Dag 1, begon Dag 2 met LEGO Serious Play, hiermee maakte Team Werk-privébalans een stevige verdiepingsslag.

Lego Serious Play is een werkvorm die in trainingen en coaching over de hele wereld gebruikt wordt om met LEGO het oplossingsvermogen van mensen te verhogen en zo tot creatiever oplossingen voor diverse problemen te komen.

In dit geval bouwden Erwin, Jeffrey, Rob, Arjen en Harrie mooie antwoorden op diverse vragen rondom het thema werk-privébalans. Vervolgens wisselden we aan de hand van huiswerkoefeningen best practices uit voor het verbeteren van je tijds- & energieverdeling, communicatie richting leidinggevenden & collega’s, en Energiegevers.

Na een stuk theorie -die naadloos aansloot op de praktijk van de deelnemers die we daarvoor besproken hadden- hebben we de thema’s die uit de gezamenlijke brainstorm op Dag 1 kwamen verder uitgewerkt.

De deelnemers konden zelf per thema (Werkdruk, Collega’s, Plezier & Ontspanning, Gevoel & Privé) opschrijven

  1. waar zij tegenaan lopen
  2. wat dan een mogelijke oplossing is
  3. hoe realistisch het is om met die oplossing aan de slag te gaan (impact/invloed matrix)

Kortom, een overvol en uitdagend programma, maar wat hebben we geleerd van elkaar en het onderwerp!

Wat is moeilijk aan begeleiding?

Team ‘Hoe begeleid je een collega/monteur’ begon met het kijkje in de keuken en dat paste zeer goed bij dit team want op deze locatie van Feenstra hadden ze hun eigen praktijk-opleidingsruimte! Twee jonge technici waren aan het oefenen met sleutelen aan één van de vele apparaten die in de praktijk hingen.

Vervolgens gingen we aan de slag en had iedereen uit de groep zeer interessante voorbeelden meegenomen over wanneer de begeleiding goed ging en ook beter had gekund.

Zo werden er al vele goede tips uitgewisseld. Na eerst een stukje theorie te behandelen keken we de rest van de dag nog eens goed naar welke rol iedereen heeft als begeleider en de problemen waar je tegenaan kan lopen als begeleider.

Want begeleiding is toch iets waarvan je vaak denkt: ‘Ik weet wel hoe het moet’ maar het gaat in de praktijk lang niet allemaal zo gemakkelijk. Er is lekker hard gewerkt en aan het einde van de dag kwamen er al wat mooie ideeën voor de eindpresentaties uit rollen!

Digitaal delen, persoonlijk toelichten

Op dag 2 gingen we van start met de vraag ‘Wat is de rol van een leidinggevende als het gaat over veranderingen in zijn/haar team?’ De input van het team leverde een mooie tijdlijn waarin verschillende fases van verandering en de rol van de leidinggevende naar voren kwam.

Zo kwam ook de vraag naar boven: ‘vraag ik als leidinggevende genoeg feedback?’ Na het inzoomen op de rol van de leidinggevende, hebben we als team gekeken waaraan wij willen bijdragen.

In het begin was dit lastig om te bepalen, uiteindelijk zijn we ertoe gekomen dat we gezamenlijk willen kijken hoe we ervoor zorgen dat veranderingen goed bij iedereen terecht komen volgens het concept Digitaal delen, persoonlijk toelichten. Hier gaan we in de volgende sessie verder met energie mee aan de slag.

Dank aan de organisatoren van Feenstra en alle deelnemers voor deze energieke tweede dag! Op naar Dag 3, op woensdag 9 november 2022 bij Stedin in Utrecht.

In maart 2023 gaat het vijftiende traject van de TechCrossOver van start! Wil jij jezelf of een collega hiervoor opgeven, of heb je interesse in meer informatie, vul dan dit formulier in. Wij nemen contact met je op.