Interview met genomineerde Pasabilal (Westland Infra)

Genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland 2023

Pasabilal Cifci (23) is genomineerd door directe collega Amrish Sookhlall, een bedrijfsvoerder bij Westland Infra. Hij heeft hem genomineerd met de volgende reden: ‘Snelle leerling, leergierig en doet geen aannames’. Wij hebben Pasabilal gebeld om meer te leren van een van de slimme handen van Nederland.

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Pasa [Pasha] en ik ben 23 jaar oud. Ik woon momenteel in Rotterdam en ik werk al bijna twee jaar bij Westland Infra.

Hoe ben je bij Westland Infra terechtgekomen?

Ik heb mijn derde en vierde leerjaar bij de opleiding Technicus Engineering, stage gelopen bij Stedin. Ik was toen een beetje jong en ik wilde graag buiten ervaring opdoen als monteur. Dit was in 2020, dus ook in verband met Corona, was die mogelijkheid er helaas niet bij Stedin. Ze hebben me toen wel een contract aangeboden als werkvoorbereider elektra, maar ik ben bij mijn punt gebleven om monteur te worden.

Ik ben toen terecht gekomen bij BAM en daar heb ik door BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) mijn MBO niveau drie Eerste Monteur Laagspanningsdistributie gehaald.

Waarom wilde je zo graag monteur buiten worden?

Omdat ik denk dat je die baan alleen op jonge leeftijd aan kan. Het is fysiek zwaar werk en daar ben je op jonge leeftijd per definitie meer geschikt voor. Het was veel graafwerk en dat werd te veel voor mij. Ik wilde meer met elektriciteit gaan doen en er werden ook beloftes gemaakt dat dat zou gaan gebeuren.

Ben je toen naar Westland Infra gegaan?

Ja, ik ben via Sjoerd Keizer, een praktijkbegeleider, bij Westland Infra terechtgekomen. Daar ben ik weer aan een niveau drie opleiding begonnen Eerste Monteur Middenspanningsdistributie.

Wat is het verschil tussen midden- en laagspanning?

De keuze ligt bij waar je mee wil werken, maar het is allemaal met elkaar verbonden. TenneT is de onafhankelijke beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Vanuit dit net worden de meeste regionale netten van stroom voorzien. Ook legt TenneT de verbinding met buitenlandse netten. Het bedrijf is voor 100% in handen van de Nederlandse overheid. Dus de netbeheerders in Nederland krijgen hun stroom en spanning van TenneT. Dit gebeurd door allerlei hoogspanningskabels en transformators. Een Een transformator transformeert een hogere spanning naar een lagere spanning waardoor we uiteindelijk 230V in ons huis binnen krijgen. De kabels zorgen voor het vervoer van alle spanningen en stromen. Je hebt dus gewoon met allebei te maken in je werk.

En wat doe je nu?

Ik ben nu verder aan het leren voor mijn tweede Technicus door een MBO niveau vier opleiding tot Technicus Elektrotechniek te doen. Mijn eerste niveau vier was Technicus Engineering, maar deze is specifieker in alleen Elektra. Dus ik heb eigenlijk na mijn eerste niveau vier twee opleidingen op niveau drie behaald om de praktijk te ervaren.

Daarnaast specialiseert mijn afdeling in het lokaliseren van storingen. Ik vind dat echt het allerleukst, omdat het een uitdaging is en het mijn baan divers en gevarieerd houdt. De ene keer ben je bij iemand thuis om een zekering te vervangen en dan ben je weer buiten met het lokaliseren van hoog- en laagspanning storingen bezig.

Raak je wel eens gefrustreerd op je werk?

Nee, ik raak gelukkig nooit gefrustreerd. Ik ben gewoon een persoon die graag praat als het niet lukt. Ik ga geen dingen doen die misschien niet mogen. Dan vraag ik het liever aan iemand met meer ervaring.

En hierna? Je hebt al zoveel doorgeleerd, denk je dat je ooit klaar bent?

Ontwikkelen is hetgeen waar ik het meeste in geloof. Ik vond studeren nooit een probleem en ik wil ook continu blijven studeren. De praktijk heb ik nu al een beetje gezien en de theorie sluit daar mooi op aan. Ik denk dat ik me mijn leven lang blijf ontwikkelen. Misschien ga ik na deze opleiding wel HBO doen. Maar met HBO ga je naar binnen in plaats van buiten en ik moet even bedenken of ik dat wil.

Wil je nog iets meegeven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen?

Je hebt in de techniek heel veel takken, echt heel veel takken. Je hebt natuurlijk ook de economische kant. Ik zou het liefst de volgende generatie aanraden om richting de techniek te gaan, want de toekomst zal altijd richting de elektriciteit gaan. We willen landelijk van het gas af. Techniek is gewoon de toekomst!